October 1, 2018

ĐORĐE SUBOTIĆ

ĐORĐE SUBOTIĆ

Vojvođanke i Vojvođani, poštovani gosti.

 

Četvrtu vojvođansku konvenciju održavamo u vreme u kojem je Vojvodina po priznanju zvanične statistike svrstana u nedovljno razvijene regione Srbije, a broj nezaposlenih čini gotovo 27 odsto. Poljoprivrednicima, radnicima, preduzetnicima, mladima i starima… sve je teže i teže, jer je u protekle više od dve decenije Vojvodina potpuno devastirana i civilizacijski i ekonomski. Ukidanjem suštinske autonomije sa prerogativima zakonodavne, sudske i izvršne vlasti i njenog federalnog statusa, svesno je rušena i perspekiva Vojvodine, pre svega njenih građanki i građana i naše sadašnjosti, a i naše vojvođanske budućnosti.

 

Danas, je prvi april međunarodni dan šale, ali ovi i drugi podaci koje ste dobili nisu šala, oni su surova stvarnost današnje Vojvodine.

 

Svesni činjenice da je ustavni položaj Vojvodine glavni uzrok svih ovih problema i sveukupne krize u Vojvodini, kao i činjenice da 56,07 odsto građanki i građana Vojvodine, na ustavnom referendumu 2006.godine, nije podržalo postojeći Ustav, sazivači ove konvencije odlučili su da ponude drugačiji ustavni položaj Vojvodine, u okviru Srbije, a time i izvesniju budućnost njenim građanima.

 

Želja nam je da, s ljubavlju a ne mržnjom, ponovo oživimo Vojvodinu o kojoj je svojim stihovima pevao Miroslav Mika Antić. Zato smo i počeli ovu Konvenciju njegovom poemom. Zahvaljujem se uvaženoj dramskoj umetnici Lidiji Stevanović, prvakinji Srpskog narodnog pozorišta.

 

ĐORĐE SUBOTIĆ
kopredsednik Koordinacionog odbora sazivača Četvrte vojvođanske konvencije

IVVK

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>