MILOŠ AVRAMOV

VOJVOĐANSKI SPORT I NJEGOVO DUGOGODIŠNJE UNIŠTAVANJE [nr] Svoje viđenje ću poceti na, možda nekome, neobičan nacin: ”Dragi gledaoci, u današnjim vestima na RTV 1, ćete gledati: -Izveštaj o krizi na Jarinju -Izveštaj o krizi na Bliskom istoku -Izveštaj sa utakmice Partizan – Crvena Zvezda” [nr] Ovako su izgledale najave vesti godinama, koje su se pretvorile […]

VOJVOĐANSKI SPORT I NJEGOVO
DUGOGODIŠNJE UNIŠTAVANJE

[nr]

Svoje viđenje ću poceti na, možda nekome, neobičan nacin:
”Dragi gledaoci, u današnjim vestima na RTV 1, ćete gledati:
-Izveštaj o krizi na Jarinju
-Izveštaj o krizi na Bliskom istoku
-Izveštaj sa utakmice Partizan – Crvena Zvezda”

[nr]

Ovako su izgledale najave vesti godinama, koje su se pretvorile u stereotip, na nazovi Vojvodjanskom Radio Difuznom Servisu.

[nr]

Hoce li ikada sportska redakcija potražiti izazov u obradi sportskih tema sa ove teritorije, a kojih ima u veoma velikom broju. Medjutim one su potpuno zapostavljene iz veoma jasnih razloga. Otvaranje teme sporta u Vojvodini je ustvari jedno veoma neprijatno otvaranje ”Pandorine kutije”, gde bi na videlo izašli svi vidovi pljačke vojvodjanskih klubova. To bi takodje pokazalo da je to vrlo usaglašena i perfidno vodjena akcija koja je uporedo vodjena sa pljačkom vojvodjanskih privrednih subjekata i otimanjem njihovih materijalnih dobara, koja je posebno orkestrirana u poslednjih dvanaest godina, kada nam je stigla nazovi demokratija.

[nr]

Da li će informativac, oslušnuti narod i zaboraviti na moguće zameranje političkim i bezbednosnim strukturama. Za to nije potreban novac, skupa scenografija, za to je potrebna hrabrost koje očigledno nema.

[nr]

Veoma mali broj novinara se drznuo da načne tu temu i nakon toga su doživeli niz neprijatnosti a njihove autorske emisije su završile u zapećku ili u nekom emitovanju u noćnim satima kada nema auditorijuma.

[nr]

Bezdušno razbijanje i urušavanje Sportskog saveza Vojvodine, koje traje više od dve decenije i njegovih granskih saveza, što je neumitno dovelo do slabljenja njehovog nukleusa, sportskih klubova.

[nr]

To je izvedeno na više načina, ali je veoma uočljivo da je to činjeno sistematski i iz jedne centrale:

[nr]

– dugogodišnje ignorisanje Sportskog saveza Vojvodine i Ministarstva sporta APV
– slabljenje granskih saveza oduzimanjem organizacije takmičenja i uvodjenjem regionalnih saveza koji su odgovorni centrali u Beogradu
– postavljanjem partijske upravljačke strukture, čije su centrale u Beogradu, koji sa sportom imaju veoma malo dodirnih tačaka
– preusmeravanjem sredstava iz državnih ili javnih preduzeća, kao što je naprimer NIS – Gasprom njeft u klubove sa teritorije uže Srbije, a na uštrb klubova sa teritorije Vojvodine
– sistemsko smanjivanje sredstava na nivou gradova i opština u APV koja su se izdvajala za funkcionisanje sportskih klubova, putem političkih rukovodećih struktura koja ih vode, a po instrukcijama i diktatu njihovih partijskih centrala iz Beograda.

[nr]

Naprimer: analize koje smo radili poslednjih nekoliko godina, a koje se odnose na izdvajanje za sport u gradu Novom Sadu, Zrenjaninu i Subotici su na nivou 1,00-1,20% od godišnjeg budžeta grada dok gradovi u isto vreme u užoj Srbiji izdvajaju od 4,50% Niš, 8% Kragujevac, 7% Beograd, 12%.

[nr]

Jagodina, a kod nekih je to i više ali je veoma vešto skriveno kroz razna finansiranja akcija klubova u razvoju mladih sportista, a opet kroz davanje klubovima čija je upravljačka struktura bliska vladajućoj strukturi….

[nr]

– kupovina KK “Vojvodina”, na razne načine i otimanje resursa koji su potom postali vlasništvo najvećim delom privrednika iz Beograda, automatski su doveli do njihovog potpunog nestanka iz vojvodjanskog sporta. Ima mnogo primera koji su veoma indikativni, a koji su, iako su bili iz Vojvodine, uvek preskakali sportske klubove iz Vojvodine i na volšeban način se pojavljivali kao sponzori, donatori sportskih klubova iz Beograda. Posebno su prednjačili Sintelon, a kasnije Tarket iz B. Palanke, DDOR Novi Sad, Pionir i 29. Novembar Subotica, Apatinska i Čelarevska pivara, Vojvodjanska banka Novi Sad, Continental Banka a sada NLB, Novosadska banka a sada Erste banka, Carnex Vrbas, Mlekara Zrenjanin, Hemofarm Vršac…
– do diskrecionog fonda APV u godišnjem iznosu od 100 miliona dinara (podatak iz 2010-te godine), gospode B. Pajtića i D. Elezovića za finansiranje klubova sa teritorije Vojvodine, čitaj klubova čija je ruko103 vodeća struktura iz redova Demokratske stranke. Poreklo tog novca je iz preduzeća NIS Gasprom njeft, koji je dobijen za finansiranje sporta u Vojvodini a da bi na taj način klubovi bili odbijeni kada bi se obratili direktno NIS-u za sponzorstvo…
-do proglašavanje sportskih klubova za nacionalno dobro i dobijamo samo klubove koji u svom nazivu imaju imena, Partizan mt:s ili Crvena zvezda Gazprom njeft…mislim da ovde nije potreban nikakav komentar….

[nr]

Sve bi to bilo prihvatljivo ali da u isto vreme sportski klubovi sa veoma zavidnom i uspešnom tradicijom, a gle čuda, svi sa teritorije AP Vojvodine, ne ostaju bez svojih dugogodisnjuh sponzora kao sto su:

Odbojkaški klub Vojvodina Novi Sad
Rukometni klub Proleter Zrenjanin
Fudbalski klub Vojvodina Novi Sad
Fudbalski klub Hajduk Kula
Ženski Košarkaški klub Vojvodina Novi Sad
Košarkaški klub Proleter Zrenjanin

[nr]

Takodje imamo drastičan primer Atletskog kluba Vojvodina Novi Sad, koji ima u svojim redovima jedina dva atletska olimpijska reprezentativca, a koji su jedini ispunili olimpijsku normu za OI u Londonu 2012. godine (Španovićka u skoku u dalj i Dudaš u Olimpijskom petoboju ) i nekoliko perspektivnih olimpijskih kandidata, da dodje u situaciju da ceo januar, februar i mart bude bez struje u godini kada se sportisti spremaju za učešće na Olimpijskim igrama. Takodje, da gospodja ministarka, Snežana Samardžić Marković nija našla za shodno da se pojavi krajem 2011. godine, na otvranju prve i jedine zatvorene sportske atletske dvorane na teritoriji Srbije i Ex Yu, jer je u zavadi sa aktuelnim predsednikom Vlade APV…

[nr]

Konačno, daću primer iz sporta iz kojeg dolazim i čiji sam aktivni dugogodišnji učesnik, od 1968. godine: prvo kao igrač kluba, a kasnije kao rukovodilac.

[nr]

Šta je sa našim košarkaškim klubovima pod nazivom Vojvodina???

Paradoksalno je da je, u drugom gradu, prve ili druge košarkaske sile Evrope i sveta, skoro ugašen Kosarkaski klub Vojvodina (osnovan 1948. godine) a o čijem su dresu sanjale generacije i generacije novosadskih i vojvodjanskih klinaca. Taj klub i danas postoji, iako se svaka nova politička garnitura koja je upravljala drugim Kosarkaškim klu104 bom pod istim imenom, svojski trudila da ga ugasi. Samo u jednom kratkom periodu od 2002. do 2004. godine je postojao period saradnje a počelo je ovako:

2000. godine stvoren je veštački novi Kosarkaski klub Vojvodina, koji je dat na upravljanje političkim partijama na vlasti. Njegov osnivač je bila Naftna industruja Srbije, a grad Novi Sad je klub dobio kao predizborni poklon od g-dje Mire Markovic i njene poznate političke partije JUL.

[nr]

Mislite da je realno da se za svih ovih 12-13 godina stvore samo Miličić i Tepić (na čijem su igračkom usponu najviše profitirali KK Hemofarm i KK Partizan) i da su novosadski i vojvodjanski klinci negde do granica opštine Vršac (i to još malo, jer Hemofarm i Vršac, dižu ruke od dugogodišnjeg finansiranja vrhunske košarke) manje talentovani za košarku. Problem novosadske prvoligaške košarke rešavao je do nedavno, a pre prodaje JP NIS, sada JP Srbijagas, koji je tiho odveo svoje preduzece KK Nis Vojvodinu d.o.o. u bankrot i stečaj, a na mala vrata i bez javnosti, potpisao 2011. godine trogodisnji sponzorski ugovor sa Košarkaškim klubom Novi Sad (koji je isključivo rukovodjen kadrovima DS), ali pod jednim uslovom, da se ime kluba promeni u Košarkaški klub Vojvodina – Srbijagas.

[nr]

Da li su ta sredstva namenjena za košarkaške legionare ili za mlade igrače koji nemaju priliku da svoj košarkaški zenit dožive u Novom Sadu, nego su zbog sistemskog urušavanja, čitaj, lošeg i dirigovanog rukovodjenja, uvek bili jeftina sirovinska igračka baza za beogradski krug dvojke.

[nr]

U svakom slučaju, veoma mnogo je otvorenih pitanja i nepobitnih dokaza o uništavanju sporta u Vojvodini. Siguran sam da postoji i rešenje kako pomoći FK Vojvodina, a da to nije tabu tema. Kao ekonomista koji je celi svoj život proveo u sportu, tvrdim da načina i modela ima, ali ne i volje.

[nr]

Ima takodje puno i naše krivice, klubova koji su u potpunoj apatiji i amneziji. Koji nisu u stanju da nateraju naprimer, gradske strukture u Novom Sadu, da se izjasne šta je to gradu potrebno od vrhunskog sporta.

[nr]

Zbog cega je SPENS sve više ruglo i još mnogo toga, zbog čega se kriju cifre koje su utrošene za izgradnju sportskih hala na Slanoj Bari i Futogu.

[nr]

Vršeći analize skoro svih sportova na teritoriji Srbije, 45% sportista je poniklo i svoj kadetski i juniorski uzrast provelo u klubovima sa teritorije Vojvodine, 25% sa teritorije Crne Gore a ostatak je ponikao sa teritorije uže Srbije. Sportisti u tom uzrastu zahtevaju izuzetno mnogo stručnog rada i ulaganja a kada dospeju da postanu nosioci, na volšeban način odlaze u klubove Partizan ili Crvenu Zvezdu, uglavnom bez ili uz simbolična obeštećenja.

[nr]

Za par godina njihovi transferi postaju nezamislivi a svu korist od njih imaju gore navedeni klubovi. Sve sporne arbitraže se završavaju u korist klubova iz Beograda, a na štetu klubova iz Vojvodine.

[nr]

Ovo je tema koja je veoma specifična i zahteva veoma detaljan pristup sa mnogo sistemskih rešenja koja moraju biti donesena u interesu razvoja sporta u Vojvodini.

[nr]

MILOŠ AVRAMOV,
potpredsednik Košarkaškog kluba VOJVODINA, Novi Sad

One Reply to “MILOŠ AVRAMOV”

Comments are closed.