AKTUELNI USTAV – SUŠTINSKI GENERATOR POLITIČKE KRIZE

IZJAVA VOJVOĐANSKOG KLUBA   Udruženje civilnog društva Vojvođanski klub konstatuje da su Srbiji neophodne temeljite reforme, kako političke, tako društvene, ekonomske i svake druge. To se može učiniti jedino donošenjem novog Ustava, , na potpuno demokratski način na ustavotvornoj skupštini, raspisanoj za tu priliku, jer se postojeći ne može popraviti Srbiji potebni nova politika i […]

IZJAVA VOJVOĐANSKOG KLUBA

 

Udruženje civilnog društva Vojvođanski klub konstatuje da su Srbiji neophodne temeljite reforme, kako političke, tako društvene, ekonomske i svake druge. To se može učiniti jedino donošenjem novog Ustava, , na potpuno demokratski način na ustavotvornoj skupštini, raspisanoj za tu priliku, jer se postojeći ne može popraviti Srbiji potebni nova politika i novi Ustav, koji će uspostaviti diskontinuitet sa postojećom nacionalističkom politikom i pogubnim centralizmom.Dakle, neophodan je raskid sa Memorandumskom politikom SANU. Srbija treba da postane država svih njenih građana, a ne samo jednog naroda, sekularna u kojoj će crkva biti odvojena od države i državnih škola. i u kojoj će u ravnopravnoj upotrebi biti i latinica i ćirilica.

 

Vojvođanski klub obnavlja svoju inicijativu od 29. septembra 2007. godine , za stvaranje Ustavotvornog pokreta u Srbiji, u koji poziva sve organizacije i pojedince koje su zagovarale bojkot Ustava.

 

Vojvođanski klub konstatije da se sa ovim Ustavom Srbija ne može priključiti Evropskoj uniji. Poziva međunarudnu zajednicu da shodno zaključcima Londonske mirovne konferancije zahteva konačno rešenje vojvođanskog pitanja, vraćanje ustavnih prava građankama i građanima Vojvodine i uspostavljanje ponovnog federalnog statusa Vojvodine, koji joj grubo ukinut ustavom iz 1990. godine.

 

Vojvođanski klub je privržen idejama Nove vojvođanske ustavne inicijative poziva i druga udruženja, organizacije, stranke i pojedince, da joj se pridruže.

 

Vojvođanski klub se zalaže za status Vojvodine republike u Saveznoj republici Srbiji!

 

(Razgovor u Klubu. 27.10.2011.g u 18 časova-Plava sala SG u NS)
Predsednik Vojvođanskog kluba
Đorđe Subotić