ALEKSANDAR ODŽIĆ

Uvaženi skupe, Vojvođanke i Vojvođani. Imam utisak da 1. april nije danas, već je počeo sa raspisivanjem izbora na svim nivoima i da će još dugo trajati, tj. do 6. maja. I sve smešnije i komičnije stvari bićemo prinuđeni da gledamo, da slušamo, ali za razliku od njih koji to plasiraju već godinama, mi smo […]

Uvaženi skupe, Vojvođanke i Vojvođani. Imam utisak da 1. april nije danas, već je počeo sa raspisivanjem izbora na svim nivoima i da će još dugo trajati, tj. do 6. maja. I sve smešnije i komičnije stvari bićemo prinuđeni da gledamo, da slušamo, ali za razliku od njih koji to plasiraju već godinama, mi smo se ovde danas okupili da kažemo istinu. Istinu o Vojvodini, koja nije nimalo lepa, šta više, čuli ste od nekih prethodnih govornika, a čućete i od nekih budućih, da je ona sve tužnija i ružnija kada je u pitanju Vojvodina. Mi u Vojvođanskoj partiji smo bili, svi i kao pojedinci i kao partije, koji smo se okupili u jednu vojvođansku partiju, i sazivači prethodnih vojvođanskih konvencija. Dali smo pun doprinos radu svih prethodnih vojvođanskih konvencija, i daćemo i ovoj Četvrtoj. Tim pre, što smatramo da dalje ne ide kada je u pitanju Vojvodina i smatramo da su autori ovog dokumeta vrlo smisleno gledali napred i ponovo ponudili nešto na čemu Srbija i srbijanska politika često pada i doživljava poraze.

[nr]

Ja ne bih ovom prilikom da podsećam na sva dokumenta, unazad 20 godina, koja su se nudila i od strane evropske zajednice i od mislećih ljudi, kako se to odvijalo i kako smo sve više tonuli u beznađe. Lično mislim da će se u nekoj budućnosti, vrlo bliskoj, ovo pitanje vrlo ozbiljno otvoriti, i ako bude pameti i ako je Srbija naučila nešto iz svoje bliske istorije, da će tu biti prostora i za još neke federalne jedinice. Ali ostavimo to njima. Mi znamo šta hoćemo.Mi kroz ovaj dokumenat, ovde u Vojvodini, nudimo jedno rešenje koje bi moralo da bude prihvatljivo kako za Vojvodinu tako i za Srbiju.

[nr]

Okupili smo se u jednu Vojvođansku partiju na zaključcima 3. Vojvođanske konevncije i prešli smo težak put između ove dve konvencije, prošli smo, što bi naš narod rekao ‘’sito i rešeto’’, bilo je svega i svačega. Ali sada kada smo uspeli da se konsolidujemo pred ove izbore, opredelili smo se da u okviru vojvođanskog Preokreta pokušamo, a smatramo da je to realno moguće, postanemo i parlamentarna stranka. Vojvodina bi time dobila još jednu istinsku regionalnu stranku u parlamentu koja bi se bavila iskljucivo statusnim položajem Vojvodine.

[nr]

Ja ću ovom prilikom podsetiti, samo pre nekoliko dana kada je ovaj dokumanat ugledao svetlost dana, kako su se odnosili prema Konvenciji i ovom dokumentu aktuelni političari, „veliki lideri“ i njihove stranke, koji za ovaj skup kažu da nije dovoljno respektabilan i da nema svoj legitimitet. Tu, pre svega, mislim na one koji su stavili tapiju na autonomiju Vojvodine u političkom delovanju, i koji kažu: „ pa mi smo tako nešto i takav dokument Vojvodina republika usvojili još pre 14 godina“. Ja sam lično prisustvovao tom glavnom odboru i znam kako je to izgledalo. A moje pitanje za njih je: a šta ste uradili za ovih 14 godina? Verovatno znaju da se ovde ne dele beogradske fotelje pa nisu zainteresovani da prisustvuju i daju doprinos radu 4. vojvođanske konvencije. Imamo i ove druge, neki ih zovu ‘’žutima’’. Oni za naše predloge kažu: to je naučna fantastika, i videćemo mi, imaćemo mi prilike da pred izbore slušamo i druge raznorazne nemoguće zahteve koji služe, uglavnom u predizborne svrhe.

[nr]

Toliko o našim. Da čujemo šta kažu njihovi? ! Spomenuću samo jedne koji su mi zaparali i uši i oči, koji su se naprasno pojavili na političkoj sceni, farbaju se u crveno, podržavaju ih oni u crnom, a čak im je i naziv nekakvog crkvenog termina. Imao sam prilike da sa istima i sučeljavam stavove u jednoj emisiji na TV Vojvodine, a pre neki dan sam čuo i njihova otvorena izlaganja. Oni kažu: Vojvodinu treba ukinuti! Što je potpuno besmisleno i neutemeljeno, a istovremeno se izdaju za velike intelektualce u okviru svog pokreta. To su vrlo opasne pojave i one nas ne iznenađuju, jer postoje i druge političke stranke koje ne bih spominjao, koje se takođe zalažu za unitarnu državu, gde je Vojvodina nekakva severna srpska pokrajina, ili severni deo Srbije. Naravno da je to za nas neprihvatljivo, i da ovaj dokumenat, gledajući u budućnost, pre svega, odavde iz Vojvodine, odakle su uvek i poticale najnaprednije ideje, ukazuje i predlaže nešto što bi mogla biti svetla budućnost za Vojvodinu, ali možda još više za Srbiju.

[nr]

Mi u Vojvođanskoj partiji se ne slažemo baš sa time da prvo Srbija treba da se razvija i da će onda Vojvodina uspeti u svojim ciljevima. Svedoci smo kakve su neracionalnosti u centralističkom investiranju, pogledajte samo, počeli su da grade raznorazne skijaške centre po Srbiji, pare iz budžeta se doniraju uglavnom srbijanskim firmama, a pogledajte turističku ponudu Vojvodine, Vojvođansku privredu koja je na kolenima, poljoprivredu, stočarstvo… Katastrofa!

[nr]

Naši pejzaži su neiskorišteni. Mi imamo prirodne resurse koji su nam na dohvat ruke, a zbog nemogućnosti pokrajinske vlade (usled nedostatka sredstava) ne služe svojoj nameni. Znači, kada smo u situaciji da je Vojvodina nedovoljno razvijen region, da je bruto proizvodni dohodak po prvi put manji u Vojvodini nego u centralnoj Srbiji, da su plate značajno niže u Vojvodini, neminovno se nameće zaključak da treba suštinski definisati odnose Srbije i Vojvodine kroz savezni Ustav. Naš program nakon 3. vojvođanske konvencije, i naše konstitativne skupštine, je jasan i dosledan i on kaže: potpuna sudska zakonodavna i izvršna vlast, izvorni prihodi i vojvođanska imovina.

[nr]

Svakako da ćemo ovaj dokumenat vrlo temeljno razraditi u okviru partije i na nekoj budućoj skupštini ga implementirati u program političkog delovanja Vojvođanske partije.

[nr]

Smatramo da je Vojvodina najveći deoničar Srpske državnosti, ali isto tako i tragičar balkanske tragedije sa kraja prošlog veka, pa samim tim i jeste subjekt koji se u novonastalim okolnostima ima i pitati na temu državnog uređenja Srbije. Jer jedino ako se Vojvodina pita i Srbija ima čemu da se nada!

[nr]

Ja vam se zahvaljujem, želim vam sretan rad, i Vojvođanska partija apsolutno podržava dokumenta 4. vojvođanske konvencije.

[nr]

ALEKSANDAR ODŽIĆ
predsednik Vojvođanske partije