Berisavljević: Nazadna vlast pokazuje pravo lice prema Vojvodini

Ustavni sud Srbije je skalpel u rukama nazadnjaka [nr] Predsednik Političkog veća Četvrte Vojvođanske konvencije Živan Berisavljević izjavio je danas da se puna „nazadnjačka suština“ vlasti u Srbiji pokazuje u njenom odnosu prema Vojvodini. [nr] „Ova vlast leđima ulazi u Evropu, leđima okrenuta ide na pregovore sa Kosovom, dakle radi ono što mora i prema […]

Ustavni sud Srbije je skalpel u rukama nazadnjaka
[nr]
Predsednik Političkog veća Četvrte Vojvođanske konvencije Živan Berisavljević izjavio je danas da se puna „nazadnjačka suština“ vlasti u Srbiji pokazuje u njenom odnosu prema Vojvodini.
[nr]
„Ova vlast leđima ulazi u Evropu, leđima okrenuta ide na pregovore sa Kosovom, dakle radi ono što mora i prema svetu i prema Kosovu, a prema Vojvodini ide punim srcem i tu se pokazuje njena puna nazadnjačka suština“, rekao je Berisavljević na konferenciji za novinare.
[nr]
On je ocenio da je Ustavni sud Srbije „skalpel“ u rukama onih političkih snaga u Srbiji koje su „iznedrile“ aktuelni ustav, kojim su Vojvodini, kako je rekao, oduzeta istorijska prava a autonomija svedena na fasadnu.
[nr]
„Pozivamo građane Vojvodine da se na izborima suprotstave onim snagama koje stoje iza donošenja Ustava iz 2006. godine, kao i onim snagama koje stoje iza najrigidnijih interpretacija, kakve su odluke Ustavnog suda o Vojvodini“, naveo je Berisavljević.
[nr]
Dodao je da podršku na izborima treba dati onima koji se zalažu za promenu Ustava Srbije i koji ne snose odgovornost za ovakav ustav. „Podržaćemo one političke subjekte koji su za poštovanje političkog i istorijskog subjektiviteta Vojvodine, njenog regionalnog identiteta i koje su za donošenje ustava koji će izraziti složeno biće Srbije i složeno biće Vojvodine“, rekao je Berisavljević.
[nr]
Predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić rekao je da je izuzetno važno da na predstojećim izborima postoji jedna vojvođanska lista, koja će se tako i deklarisati i koja će građanima Vojvodine ponuditi suštinske promene, a pre svega promenu Ustava Srbije. “Apelujemo da se ujedinimo oko vojvođanskog pitanja“, rekao je Odžić.
[nr]
Kopredsednik Koordinaciono-akcionog odbora Četvrte Vojvođanske konvencije Đorđe Subotić ocenio je da je nakon donošenja Ustava Srbije iz 2006. godine autonomija Vojvodine bila praktično „priključena na aparate za održavanje života“, ali je te aparate sada isključio Ustavni sud Srbije svojom odlukom da ospori dve trećine odredaba Statuta Vojvodine.