BOGDAN TANKOSIĆ

Poštovani prijatelji, dame i gospodo, drugarice i drugovi, pozdravljajući sve vas okupljene na Četvrtoj vojvođanskoj konvenciji želeo bih da naglasim da je Odbor za Vojvodinu našeg Društva od početka svog delovanja posvećivao punu pažnju aktuelnom, neadekvatnom položaju građana i nacionalnih zajednica koje žive u Vojvodini. [nr] Mi se slažemo da je taj položaj i u […]

Poštovani prijatelji, dame i gospodo, drugarice i drugovi,

pozdravljajući sve vas okupljene na Četvrtoj vojvođanskoj konvenciji želeo bih da naglasim da je Odbor za Vojvodinu našeg Društva od početka svog delovanja posvećivao punu pažnju aktuelnom, neadekvatnom položaju građana i nacionalnih zajednica koje žive u Vojvodini.

[nr]

Mi se slažemo da je taj položaj i u ekonomskom, i u društvenom i u kulturnom pogledu ispod onoga što je ona, tada kao društveno – politička zajednica u federalnoj Jugoslaviji, nekada već dostizala.I mi smatramo da je uzrok tog zaostajanja – u političkoj sferi, u ostavljanju vojvođanskog pitanja otvorenim – kao toliko puta u protekla dva veka. Naši članovi su, stoga, učestvovali u radu sve tri dosadašnje konvencije. Da podsetim na činjenicu da smo samo u poslednjih godinu dana pokretali stručnu javnost organizujući čak tri stručna, nestranačka skupa sa srodnom temom:

[nr]

•Okrugli sto u povodu 70-godišnjice ustanka u Jugoslaviji naslovljen ”Vojvodina 1941 – pripreme za ustanak, društveni uslovi u Vojvodini, Srbiji i Jugoslaviji, rezultati i pouke za današnjicu ( (održan 22. juna 2901); Stručna rasprava o primeni novih republičkih propisa o rehabilitaciji i restituciji – u delu u kojem bi omogućili oprost nosiocima kolaboracije sa fašizmom;

[nr]

•I konačno, Okrugli sto održan ovih dana, 2. marta sa aktuelnim okvirnim naslovom ” Izbori u Srbiji i parspektive autonomije Vojvodine”

[nr]

I sam koncept vojvođanske autonomije u svom najvišem ostvarenom obliku (1945 – 1990) izgrađen je zahvaljujuči narodnooslobodilačkoj, antifašističkoj borbi, nakon koje je ostvaren najveći društveni ekonomski i kulturni razvoj naše višenacionalne Vojvodine. Nedvosmisleno smo, dakle, za ponovnu izgradnju njenog zakonodavnog, izvršnog, delom i pravosudnog – a ne samo ekonomskog kapaciteta.

[nr]

Nismo, međutim, uvereni da je put, koji je naslovom i sadržinom predložene deklaracije o ujedinjenju u Saveznu republiku Srbiju sa razradom mehanizma organizacije zajedničke države u drugom delu teksta, da je takav, dakle put u narednih nekoliko godina prohodan i da bi taj koncept ovog momenta dobio bar delimičnu podršku u Srbiji na unutrašnjem, ni u Evropskoj uniji, na međunarodnom planu. Iz tog razloga Odbor za Vojvodinu nije među predlagačima ovog teksta, mada cenimo intelektualni napor koji je u njegovu pripremu uložen.

[nr]

Ujedinjena Evropa je, kako je rečeno na jednom od naših skupona 2010. godine u Skupšrini Vojvodine – mnogi ste bili prisutni– zapravo najveći mirovni poduhvat nastao kao rezultat antifašističke borbe u Drugom svetskom ratu. Zato smatramo ispravnim zalaganje sadašnjih organa vlasti Vojvodine da se Pokrajina što pre uključi u međuregionalnu saradnju pod okriljem EU i pronalaženju najpodesnijeg okvira za novo samoorganizovanje vojvođanskog društva i položaja u državi Srbiji.

[nr]

Istovremeno smo začuđeni ”dušebrižništvom” funkcionera vladajuće stranke koji olako vezuje predloge o položaju Vojvodine sa zahuktavanjem izborne trke, pa u tom kontekstu govori o ”neverovatnim inicijativama” koje se, eto javljaju uoči izbora. Bolje bi bilo da umesto kvalifikovanja te inicijative odgovori na pitanje kako to da se uoči tih istih izbora vodi postupak za rehabilitaciju vođe četničkog pokreta i kolaboracioniste Dragoslava Draže Mihajlovića zbog osude za ratne zločine u Drugom svetskom ratu. A ta akcija nije samo ”neverovatna”po svom tajmingu, nego vređa antifašiste u Srbiji, izaziva žestok protest u susednim republikama i već je uspeo da dovede do ozbiljnih upozorenja iz foruma Evropske unije – u momentu kada bi svi trebalo da radimo na uključenju u njene institucije.

[nr]

BOGDAN TANKOSIĆ
predsednik Odbora za Vojvodinu, Društva za istinu o NOB i Jugoslaviji