Đorđe Subotić - NEUSTAVNE ČOKOLADE

Đorđe Subotić, kopredsednik  koordinaciono-akcionog odbora Četvrte vojvođanske konvencije [nr] NEUSTAVNE ČOKOLADE [nr] Vojvodina republika je ideja slobode i ravnopravnosti [nr] U godini  demokratskih promena, na tradicionalnom festivalu vojvođanske pesme «Zlatna  tamburica», izvedena je kompozicija «Vojvodina za prodaju nije!». Pesma je  pobedila, a Vojvodina je 6 godina kasnije, u godini donošenja ustava  i izgubila i prodata. […]
Đorđe Subotić

Đorđe Subotić, kopredsednik  koordinaciono-akcionog odbora Četvrte vojvođanske konvencije

[nr]

NEUSTAVNE ČOKOLADE

[nr]

Vojvodina republika je ideja slobode i ravnopravnosti

[nr]

U godini  demokratskih promena, na tradicionalnom festivalu vojvođanske pesme «Zlatna  tamburica», izvedena je kompozicija «Vojvodina za prodaju nije!». Pesma je  pobedila, a Vojvodina je 6 godina kasnije, u godini donošenja ustava  i izgubila i prodata.  U prodaji Vojvodine partiokratskom nagodbom,  na štetu njenih građanki i građana učestvovali su Demokratska stranka Srbije,  Demokratska stranka, Srpska radikalna stranka, od kojih su mnogi akteri te  sramne prodaje sada u Srpskoj naprednoj stranci, uz veliku asistenciju G 17  plus (sada URS) i Srpskog pokreta  obnove. Naravno u svemu tome je aktivno učestvovalo i ondašnje Izvršno veće  Vojvodine. SVI SU ONI  PODRŽALI  OVAJ ANTIVOJVOĐANSKI,  NEDEMOKRATSKI I ANTIEVROPSKI USTAV!

[nr]

Svedočimo naplati  ove katastrofalne odluke: Naftna  industrija poklonjena je rusima, vojvođanska zemlja je prodata Al Dahri, jedini  vojvođanski Nacionalni park «Fruška Gora» preotela je Srbija, VANU je  pretvorena u nevladino naučno društvo, na delu je pokušaj takozvane  reorganizacuje EPS-a, koji ima za cilj i ukidanje «Elektrovojvodine», uništavju  se vojvođanske banke, nezaposlenost u Vojvodini je iznad 28 odsto. Vojvodina je  po zvaničnoj državnoj statistici svrstana u nedovoljno razvijenu regiju.  Zaostaje 7 procenata ispod centralnog dela Srbije, a posebno Beograda.

[nr]

Ove godine navršava  se četvret veka od kad je u Vojvodini izvršen ustavni puč u takozvanoj jogurt  revoluciji. Imamo nasilno spajanje Vojvodine, kao bogatijeg, obrazovanijeg i  naprednijeg, manjeg dela sa većim siromašnijim, zaostalijim delom centralnom  Srbijom.Taj veći deo usisao je onaj manji, bogatiji, napredniji deo. Vojvodina  je srazmerno najviše siromašila  Sve to  vreme zatire se sve što je vojvođansko. Ukidaju se vojvođanske institucije i  postaju ekspoziture srbijanskog centralizma, a građani teraju u redove  beogradskih institucija  Narušava se  autentična vojvođanska arhitektura, grade se crkve u vizantijskom, a ne u  baroknom stilu na kakve smo u Vojvodini navikli. Na delu je bahata  ćirilizacija  društva i tamo gde je to  nepotrebno i štetno. Sve to ima cilj da se zaboravi da je Vojvodina drugačija i  da nije nastala na današnjoj teritoriji Srbije, što je bitno razlikuje od  drugih regiona u Srbiji.

[nr]

Ustavna tortura

[nr]

Na Vojvodinom se  vrše ustavna tortura i nasilje od ustavnog puča pre 25 godina, donošenjem  ustavnih amandmana 1989. godine, Ustavom iz 1990. godine i napokon aktuelnim  ustavom iz 2006. godine.

[nr]

Ustav Vojvodinu  definišu kao autonomiiju bez autonomiju i budžetski trošak. Autonomija u suštini ne postoji! To je  simuliranje autonomije u kojoj su se do prošlogodišnjih izbora vrlo dobro  snazile i aktuelne vojvođanske vlasti. Važno je ovde istaći da građanke i  građani nisu pristajali na takozvanu autonomiju definisanu u Ustavu i pobunili  se protiv toga. 56.07 odsto  Vojvođanki i  vojvođana na ustavnom referendumu nisu glasali za ovaj oktroisani Ustav. Nažalost  aktuelne vlasti u Vojvodini nipodaštavale su taj njihov stav.

[nr]

Rigidnim tumačenjem  Zakona o nadležnosti Vojvodine od strane Ustavnog suda Republike Srbije, koji  se uklju;io u ustavnu torturu i masilje,  Vojvodini se ne dozvoljava da ima glavni grad,  ili da njenu celinu  čine 3 prirodna  geografska regiona: Srem, Banat i Bačka, ili da se bavi naučnim stvaralaštvom. Na  tržištu se nalazi pakovanje čokolada koje se zove «Vojvodina», sastavljeno od  tri vrste čokolade koje se nazivaju Srem, Banat i Bačka. U ukupnom nasrtaju na Vojvodinu   ne treba se iunenaditi, ako se i ova  čokolada zabrani i proglasi neustavnom!

[nr]

Biti spreman za pristupanje EU!

[nr]

Postizanje Briselskog sporazuma  sa predstavnicima Kosova i Srbije je značajan  trenutak u ovoj političkoj etapi, koji potpuno podržavamo. Postizanje tog  sporazuma Srbiju, a time i Vojvodinu, koja je uvek i pripadala evropskom  društvu, približava  otvaranju  pregovaračkog  procesa za ulazak u  Evropsku uniju. Bez obzira da li će se datum dobiti sutra, u septembru ili  januaru iduće godine, za taj čin moramo biti spremni.

[nr]

U Beogradu je  najavljen spektakl pod nazivom «Bog i žandarmerija čuvaju Srbiju!». Žalosna je  zemlja koja svoje očuvanje zasniva na svevišnjem i žandarmeriji. Državu mora da  čuva Ustav i pravni poredak zasnovan na njemu. Vojvodinu ne može sačuvati njen  najviši akt, Statut, jer je on podzakonski akt i svaki zakon je jači od njega,  a može se promeniti većinom u Republičkom parlamentu, a nema ni svoju policiju.  Danas je svima jasno, da ovaj Ustav zasnovan na falsikovanim rezultatima na  ustavnom referendumu i jasnom protivljenju građanki i građana Vojvodine, ne  može da reši ni jedno pitanje:

[nr]

Nije ostvario  vladavinu prava, laičku državu i sekularno društvo, nije realizovao načelo  socijalne pravde, zabranu sukoba interesa,  poštovanje građanskih, ljudskih i manjinskih  prava, podelu vlasti i funkcionalnu demokratiju. Ustav je prepreka rešavanju  kosovskog pitanja! Ustav Republike Srbije nije rešio vitalno pitanje  teritorijalne podela vlasti, autonomni status pokrajine Vojvodine i pitanje  lokalne samouprave. Imovinsko pitanje teritorijalnih zajednica nije rešeno.

[nr]

Ustav je kočnica priključenju Srbije evrointegracijama.

[nr]

I upravo zbog ove  poslednje konstatacije, ali ne samo nje Ustav se mora menjati. postoje  različite inicijative i različiti motivi za promenu ustava. Jedni, žele  smanjene broj poslanika u parlamentu, drugi žele još unitarniju državu Srbiju i  ukidanjje ovakve formalne, papirnate autonomije. Ali postavlja se pitanje šta  je sa zahtevima Vojvodine. Ko će njih artikulisati?

[nr]

Svedoci smo  činjenice da je Izvršno veće Vojvodine, odustalo od svoje Platforme, 2006.  godine, radi partijskih interesa i   partijske centralistilke direktive. Ovoga puta, Vojvodina mora biti  spremna za donošenje novog Ustava. Verujem, da će otvarnje pregovaračkog  procesa i dobijanje datuma za ulazak u Evropsku uniju biti pogodan politički  trenutak za donošenje novog ustava.

[nr]

Vojvodina  za taj politički momenat mora biti spremna!

[nr]

Autonomija je istrošen pojam

[nr]

Četvrta vojvođanska  konvencija u Novoj vojvođanskoj ustavnoj inicijativi jasno je ukazala na suštinske  probleme civilizacijske, kultorološke, društvene i ekonomske devastacije  Vojvodine i rasprodaje njenih prirodnih i  radom stvorenim resursa… To je njen katastrofalni ustavni položaj!  Vojvođanska autonomija se stalno drži na povodcu srbijanskog centralizna i  ponekad popušta, a najčešće steže. Vojvođanska konvencija je jasno ukazala da  je pojam autonomije, kakav je već skoro 25 godina u praksi, istrošen, a aktuelnim Ustavom i potpuno  obesmislen. Zbog toga je predložen drugačiji, ravnopravni odnos Vojvodine sa Srbijom. Savezna Republika  Srbija sa svoja dva ravnopravna  dela  Vojvodinom i Srbijom. Vojvodina republika  je ideja slobode i ravnopravnosti, to nije parola kako nam neki spočitavaju, a  nije ni ideja separatizma!

[nr]

Vojvodini su  neophodni nadležnosti zakonodavne, sudske, i izvršne vlasti, raspolaganje  imovinom, prirodnim i radom stvorenim resursima, finansijska. ekonomska i  tatistička samostalnost. Vojvodina treba da ima posedovni list. Sve to treba da bude deponovano u osnovnom, konstitutivnom aktu, Ustavu Vojvodine. Bez toga nestaje  Vojvodina čija je raspodaja uveliko u toku!!!

[nr]

Nakom 15 meseci od  održavanja konvencije, ovi stavovi su još uverljiviji. S obzirom da skoro 7  godina nakon usvajanja  Mitrovdanskog  Ustava, skoro svi akteri najavljuju promenu ovog akta, smatramo da je došlo  poslednje vreme da se u Srbiji uspostavi nova teritorijalna organizacija, u  skladu sa stavom Evropa –regija, a ne  Evropa – naroda i država. Evropske vrednosti kojima se teži podrazumevaju i  potpuni funkcionalnu decentralizaciju, regionalizaciju, ali i federalizaciju.  Smatramo da ovoga puta Ustav treba da se  donosi i zbog građanki i građana Vojvodine, a ne samo zbog «viših patriotskih»,  nacionalističkih ciljeva. Četvrta konvencija nudi rešenje za spas Srbije. To je  federalizacija! Federalizacija je lek za opustošenu i devastiranu Vojvodinu,  ali je korisna i za sve delove Srbije.

[nr]

Federalizacija je  najplodotvornija borba protiv narastujućeg centralizma i unitarizma. Sve  najrazvijenije zemlje u svetu su federalizovane.

[nr]

Alternativa ovoj  ideji, ideji slobode, prava i ravnopranopravnosti je nestajanje Vojvodine i  svođenje na severni srbijansku provinciju, odnosno geografski pojam.

[nr]

Nema potrebe za vanrednim pokrajinskim izborima

[nr]

U poslednje vreme  ponovo se podgreva ideja o Vojvodini kao lokomotivi razvoja celokupne Srbije.  Ova ideja je plasirana u sklopu otvaranja pregovaračkog procesa i dobijanja  datuma za ulazak u Evropsko društvo. Da budemo jasni Vojvodina sa sadašnjim  ustavnim položajem ne može biti nikakva lokomotiva koja vuče u bidućnost. Ta  lokomotiva će ići u rikverc kao što ide poslednjih četvrt veka, dok se jednog  dana ne strmoglavi. U takav položaj je dovela i politika «ravnomernog» razvoja  koja je išla na štetu Vojvodine, kao nekd razvijenog područja bivše SFRJ.

[nr]

Kao što je poznato  prema građankama i građanima Vojvodine nisu ispoštovani stavovo Londonske  mirovne konferencije o vraćanju ustavnih prava. I na tome insistiramo.

[nr]

Svedoci smo takozvanog  upodobljavanja lokalnih vlasti sa strukturom republičke vlasti. Ovo  «upodobljavanje» dovodi u pitanje potrebu organizovanja lokalnih izbora. Tu se  praktično radi o centralističkoj ideji i partiokratskoj nagodbi. Takvo  «upodobljavanje» imaće katastrofalne posledice za razvoj demokratskih i  ekonomskih odnosa u lokalnoj samoupravi.

[nr]

Takođe smo svedoci  pokušaja rušenja legitimnih i legalnih organa vlasti Pokrajine. Tu se takođe  pokušava upodobiti struktura  vlasti sa  Republičkom. Zabrinjavajuće je što «vlasti» u Vojvodini po svaku cenu žele da  se domognu oni koji su pre samo 20 godina našim sugrađanima nesrpske  nacionalnosti nudili autobus i kartu u jednom pravcu i jedan sendvič, ako  putuje kraće, a dva ako putuju duže. Velikodušno, zar ne? Vojvodina mora biti  domovina svih njenih građanki i građana bez obzira na naconalnu pripadnost, a  Srbija zajednička država!

[nr]

Smatramo da potrebe  za novim izborima u Vojvodini nema! Biće ih nakon donošenja novog Ustava ili isteka  mandata. 

[nr]

Očekuju se novi napadi na Vojvodinu!

[nr]

U svrhu rušenja  legalno izabranih  organa Pokrajine  organizovan je i miting «Stop – separatizmu»! Po Zakonu o dostupnosti  informacija saznali smo samo da je odobreno postavljanje bine ispred zgrade  Vlade Vojvodine sindikatu «Sloga», radi sindikalnih aktivnosti. Dakle ovaj  antivojvođanski miting je bio sindikalna aktivnost, a održan je na mestu koje  Gradskom odlukom nije predviđeno za   održavanje javnih skupova. Toliko o osionosti novih gradskih vlasti. I  posle svih pokušaja, policijska uprava u Novom Sadu nije odgovorila na pitanje,  ko je dostavio zahtrv za organizovanje mitinga i ko su stvarni organizatori.  Odgovor je zatražen i posredstvom Republičkog poverenika za informacije od  javnog značaja i očekuje se odgovor.

[nr]

U narednom periodu,  takođe se očekuje napad na legalne organe Pokrajine. Zabrinuti smo da će se  celokupna aktivnost Vlade zasnivati na odbrani mandata i pozicija. To bi moglo  da znači  usporavanje i paralizu rada  Vlade. Nije na odmet razmisliti i o rekonstrukciji Pokrajinske vlade. Vladu bi  i dalje činila sadašnja većina od 76 poslanika, a u nju treba uključiti i nestranačke  ličnosti. Smatram da bi takva Vlada imala krediblitet da pregovara sa  republičkom Vladom i vodi dijalog o statusu Vojvodine u novom Ustavu.

[nr]

Napad na Vojvodinu  i sve što je vojvođansko usledio je  i  nakon predloga Deklararicije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava. Taj čin  Vojvođanske vlade i parlamenta smatamo kao znak prestanka ćutnje i tišine o  Vojvodini i zahtev za poštovanje Ustava i zakona prema Vojvodini. Parlament je  u proteklih godinu dana imao određenu zakonadavnu inicijativu, što  pozdravljamo. Aktivizam Vlade i Skupštine Vojvodine očekujemo i u inicijativama  kada dođe trenutak za promenu ili donošenje novog Ustava. Četvrta Vojvođanska konvencija  nudi rešenja a to su federalizacija složene države Srbije, dva veća u Skupštini  Srbije i Vojvodina sa statusom Republike!

[nr]

Tada je moguće pristupiti kultorološkoj i civilizacijskoj  obnovi Vojvodine!

[nr]

U suprotnom  Vojvodina postaje samo geografski pojam sa kolonijalnim statusom.