ĐORĐE SUBOTIĆ

Vojvođanke i Vojvođani, poštovani gosti. [nr] Četvrtu vojvođansku konvenciju održavamo u vreme u kojem je Vojvodina po priznanju zvanične statistike svrstana u nedovljno razvijene regione Srbije, a broj nezaposlenih čini gotovo 27 odsto. Poljoprivrednicima, radnicima, preduzetnicima, mladima i starima… sve je teže i teže, jer je u protekle više od dve decenije Vojvodina potpuno devastirana […]

Vojvođanke i Vojvođani, poštovani gosti.

[nr]

Četvrtu vojvođansku konvenciju održavamo u vreme u kojem je Vojvodina po priznanju zvanične statistike svrstana u nedovljno razvijene regione Srbije, a broj nezaposlenih čini gotovo 27 odsto. Poljoprivrednicima, radnicima, preduzetnicima, mladima i starima… sve je teže i teže, jer je u protekle više od dve decenije Vojvodina potpuno devastirana i civilizacijski i ekonomski. Ukidanjem suštinske autonomije sa prerogativima zakonodavne, sudske i izvršne vlasti i njenog federalnog statusa, svesno je rušena i perspekiva Vojvodine, pre svega njenih građanki i građana i naše sadašnjosti, a i naše vojvođanske budućnosti.

[nr]

Danas, je prvi april međunarodni dan šale, ali ovi i drugi podaci koje ste dobili nisu šala, oni su surova stvarnost današnje Vojvodine.

[nr]

Svesni činjenice da je ustavni položaj Vojvodine glavni uzrok svih ovih problema i sveukupne krize u Vojvodini, kao i činjenice da 56,07 odsto građanki i građana Vojvodine, na ustavnom referendumu 2006.godine, nije podržalo postojeći Ustav, sazivači ove konvencije odlučili su da ponude drugačiji ustavni položaj Vojvodine, u okviru Srbije, a time i izvesniju budućnost njenim građanima.

[nr]

Želja nam je da, s ljubavlju a ne mržnjom, ponovo oživimo Vojvodinu o kojoj je svojim stihovima pevao Miroslav Mika Antić. Zato smo i počeli ovu Konvenciju njegovom poemom. Zahvaljujem se uvaženoj dramskoj umetnici Lidiji Stevanović, prvakinji Srpskog narodnog pozorišta.

[nr]

ĐORĐE SUBOTIĆ
kopredsednik Koordinacionog odbora sazivača Četvrte vojvođanske konvencije