Dr Miroslav Ilić

“Dole s’ šovinizmom”   Želeo bih da vam pročitam citat jednog velikog Srbina, Vojvođanina, kada se rastreznio od problematike ujedinjenja Vojvodine sa Srbijom 1920. godine u članku: “Dole s šovinizmom”, Vasa Stajić je u pitanju.   “Neka se zapita naša omladina šta to znači Vojvodina Srpska, da li to znači Banat, Bačka i naša Baranja, […]

“Dole s’ šovinizmom”

 

Želeo bih da vam pročitam citat jednog velikog Srbina, Vojvođanina, kada se rastreznio od problematike ujedinjenja Vojvodine sa Srbijom 1920. godine u članku: “Dole s šovinizmom”, Vasa Stajić je u pitanju.

 

“Neka se zapita naša omladina šta to znači Vojvodina Srpska, da li to znači Banat, Bačka i naša Baranja, bez Nemaca, bez Mađara, bez Bunjevaca, Šokaca, Slovaka i Banatskih Hrvata, bez Rumuna.

 

Nevaljalci su oni koji Vojvodinu krste Srbijom, a rade na tome da ona bude izgubljena za Jugoslaviju. Jer jedno je tek sigurno, nisu Mađari izgubili Vojvodinu zato što je bila srpska, nego zato što su bili vitezi grube sile, te odricali pravdu malim narodima Vojvodine. Vitezi sile stali su uz Viljama i služba sili im je izašla na nos.

 

Vojvodina će prema tome biti konačno naša, ne od dana potpisivanja mira, nego od onog dana kada mi prezremo sve preživele nacionalističke fraze, kad nađemo način da zadovoljimo raznorodno stanovništvo Vojvodine, kada mu prestanemo sugerisati protiv državno i razdvodno stanovište prema Jugoslaviji. Kada mu ostavimo mogućnost poistovećivanja sa Evropom, a ne sa Balkanom. Kada u prvom poistovećivanju budemo mi prednjačili.

 

Neka se zapita naša omladina šta to znači Vojvodina Srpska, da li to znači Banat, Bačka i naša Baranja, bez Nemaca, bez Mađara, bez Bunje vaca, Šokaca, Slovaka i Banatskih Hrvata, bez Rumuna

 

Ne, gospodo šovinisti Srbijanski karakter administracije nego Evropski karakter celukupnog našeg života. To je u programu te napredne omladine, sa Evropskom naprednom Srbijom, protiv nekulturne balkanske Srbije koja nije mrska samo antinacionalnim elementima nego svima nama koji volimo borbu za više pravde, i više svetlosti u širokooknoj Evropi i širokih duhovnih vidika Srbije.

 

Jučerašnja izjava lidera Srpske Napredne Stranke, Tomislava Nikolića (jednog od 3 čoveka koji su done li aktuelni Ustav), da je sazrelo vreme za novi Ustav, stavila je tačku na ustavno pitanje Srbije.

 

Hteo bih da se skoncentrišem na 2 pitanja. Prvo, kako omogućiti Ustavne promene? Drugo, kako pogledati izvan Srbije?
Možemo slobodno da tvrdimo da je Srbija „terra Vilsonijana“, jer je u 14 tačaka Vudroa Vilsona 1918. godine definisan geopolitički prostor koji će trajati narednih 90 godina, iako je doživljavao razne promene nakon I Svetskog rata, ujedinjenjem bivših jugoslovenskih zemalja u jedinstvenu državu. To je bilo zamišljeno kao tržište od 20 miliona ljudi.

 

Trpimo posledice nerešenog pitanja Ustava od 1990. godine, jer Jugoslavija nije mogla da se potpuno transformiše u demokratsku državu sa vladavinom jednopartijskog sistema.
Dogodilo se to da je u krvavom raspadu 90-ih godina nacionalističke elite, uz pomoć stranih franšiza i EU, dovršen proces demokratizacije, i formiran niz država na ovim prostorima.

 

Od 1990. Godine (dolaskom Miloševića na vlast) do danas ustavno pitanje visi u vazduhu. Srbija je virtuelna država zbog toga što aktuelni Ustav države ne reflektuje njeno činjenično stanje.

 

Vojvodina je tipična „ vilsonijanska“ regija koja jedina nije nacionalna i zbog toga je izvukla deblji kraj u prekrajanju države. Jučerašnja izjava lidera Srpske Napredne Stranke, Tomislava Nikolića (jednog od 3 čoveka koji su doneli aktuelni Ustav), da je sazrelo vreme za novi Ustav, stavila je tačku na ustavno pitanje Srbije.

 

Postavlja se pitanje mogu li političke stranke da doprinesu promeni Ustava Srbije? Lično mislim da ne. Jer one traže okvir u kome će ostvariti svevlast, a ne da Ustav bude ograničenje od svevlasti kako je V.Vilson zamislio. Ideje ne možemo bazirati na tržištu od 2 miliona stanovnika.