KAKO JE VOJVODINA POSTALA NEDOVOLjNO RAZVIJEN REGION

Ponedeljak, 7.2.2011. u 13 časova Odgovor na pitanje iz ove životne teme današnjeg ragovora je pre svega politički. Vojvodina je postala nedovoljno razvijeni region, pre svega zbog svog katastrofalnog položaja u ustavnom i političkom sistemu Srbije i pogubne centralizacije koja na ovim prostorima suvereno vlada već više od 20 godina. Vojvodinu su unazadili i upropastili […]

Ponedeljak, 7.2.2011. u 13 časova

Odgovor na pitanje iz ove životne teme današnjeg ragovora je pre svega politički. Vojvodina je postala nedovoljno razvijeni region, pre svega zbog svog katastrofalnog položaja u ustavnom i političkom sistemu Srbije i pogubne centralizacije koja na ovim prostorima suvereno vlada već više od 20 godina.
Vojvodinu su unazadili i upropastili srbijalizacija i srbijalizam.
Sve vreme postojanja i delovanja Vojvođanskog kluba, a to je sad skoro 19 godina upozoravali smo da je «Vojvodina region koji srazmerno najviše siromaši», da je «Vojvodina plaćala sva Miloševićeva ratišta i gradilišta, a plaća Koštuničina, Ilićeva. Dinkićeva, Tadićeva i Mrkonjićeva gradilišta i «njihov» razvoj Srbije i nova radna mesta», « da je Vojvodini ukinut Statistički zavod i da Vojvodina nije ni posebna stavka u statistici upravo iz razloga da se ne bi saznala istina koliko je Vojvodina poarčena i opljačkana». Konačno dočekali smo da ono što smo svi slutili przna i državna statitika, a to je PROPADANjE VOJVODINE!

 

Upozoravali smo da ravnomerni razvoj regiona ne poznaje ekonomska nauka. Umesto takozvanog ravnomernog razvoja Srbije, dobili smo SMANjENI RAZVOJ VOJVODINE.. Očigledno da se u tom «ravnomernom» razvoju više davalo područjima u kojima gazduju pojedine političke stranke i nihovi feudi. Najbolji primer za to je Nacionalno investicioni plan. «Ravnomerni» razvoj nije uticao na smanjenje razvijenosti grada Beograda, ali na Vojvodinu jeste, to potvrđuje u Republička statistika.

 

Nedavno se ministru za kapitalne investicije u vladama dr Vojislavea Koštunice «omaklo» pa je izjavio da su Vojvođani u to vreme punili budžet Srbije sa više od 60 odsto sredstava. Postavlja se sada objektivno pitanje da li je Vojvodina u državnim organima zastupljena shodno finansiranju države, sa 60 odsto kadrova, na primer u diplomatiji. Ja nisam mogao da se trenutno setim više od 2 ambasadora iz Vojvodine. Aktuelna vlada trenutno subvencioniše otvaranje novih radnih mesta u Nišu sa 10000 eura, a u Somboru na primar sa 2800 eura. To praktično znači da Vojvođani sa 6000 eura pomažu nišlije u otvaranju radnih mesta. Očekujemo, bar zahvalnost.

 

Davno je na Televiziji Beograd prikazivana jedna TV serija u kojoj je bio moto «Đekna još nije umrla, a ne zna se kad će!» Ovo bi moglo da se promeni i na nas: VOJVODINI JOŠ NISU VRAĆENI IMOVINA I IZVORNI PRIHODI, A NE ZNA SE NI KAD ĆE!
Međutim da ne bude sve sasvim crno umešaao se i Evropski parlament Rezolucijom od 19 januara ove godine u kojoj se «ZAHTEVA SE NASTAVAK DECENTRALIZACIJE VLASTI USVAJANjEM ZAKONA O JAVNIM PRIHODIMA I ZAKONA O JAVNOJ IMOVINEI VOJVODINE I LOKALNIH SAMOUPRAVA, A KOJA ĆE OBEZBEDITI DAVOJVODINA POČNE DA PREUZIMA NADLEŽNOSTI U SKLADU SA NOVIM STATUTOM». Ovo je jedan od Evropskih političkih uslova za pristup Evropskoj uniji. Evropski parlament je ovu odrednicu uveo u Rezoluciju zahvaljujući amandmanu jednog poslanika u Parlamentu, a to je rezultat dobrog lobiranja ovde u Vojvodini, što pozdravljamo.
Kada sam, već kod pristupa Srbije Evropskoj uniji treba reći da je sad po ovim odgovorima na upitnik Evropske unije formirano negde oko tridesetak komisija za različita poglavlja. Te komisije nastavljaju svoj rad. U svakoj komisiji je po deset članova. Dakle to je negde oko 300 članova. MEĐU NJIMA NEMA NI JEDNOG OFICIJELNOG ČLANA IZ VOJVODINE. Ponavljam nema ni jednog predstavnika Vojvodine. Ovo dovoljno govori o odnosu države prema, bilo nekad, a sad se pripoveda, najrazvijenijem području države – VOJVODINI.

 

Istorija, na žalost na ovim prostorima se ponavlja. Polovinom šestdesetih godina u tadašnjem Izvršnom veću Vojvodine sačinjena je analiza o relativnom zaostajanju Vojvodine u odnosu na ostala područja tadašnje Jugoslavije. Posle analize usledila je politička akcija u Vojvodini, ali i republičkim i Saveznim organima. Sve je to, između ostalog, dovelo do ustavnih amandana i donošenjem Ustava 1974. godine, kojim je Vojvodina dobila politički subjektivitet, elemente državnosti, zakonodavne, sudske i izvršne nadležnosti, imovinu i izvorne prihode i postala jedan od osam konstituenata jugoslovenske federalizacije. Sve je to rezultiralo da je Vojvodina od relativnog zaostajanja došla do jednog od najrazvijenijih područja bivše nam države, po razvijenosti odmah iza Slovenije.

 

Šta aktuelna Vlada Vojvodine čini da se ovo stanje u kojem je Vojvodina nedovoljno razvijen region države Srbije nije poznato javnosti. Slušajući predsednika Vlade u intervjuu datom Glasu amerike, Vojvodina je idealno mesto za život sa različitim nacionalnim kulturama i narodima. Dakle, nedovoljno razvijen regiom je idealno mesto za život?!

 

Prateći Vojvođanski informativni javni servis, ali i druge medije stiče se utisak da se u Vojvodini otvara toliko proizvodnih kapaciteta i radnih mesta, da se može zaključiti da će uskoro biti potreba za uvozom radne snage u Vojvodinu. O propalim kapacitetima i zatvaranju radnih mesta sporadično se govori. S druge strane nezaposlenost raste.

 

Vojvođanske institucije, stiče se utisak nisu samostalne. Partiokratija je učinila svoje. Vojvođanska vlada više deluje kao partijsko odelenje republičke vlade, nego samostalni izvršni organ. Takva situacija se prenosi i na parlament Vojvodine.

 

Važno je udovoljiti beogradakim gazdama. To se najbolje videlo prilikom donošenja Ustava na referendumu 2006. godine. Ubeđivana je Vojvodina da će taj Ustav doneti blagostanje. Neumoljiva statistika konstatuje da je Vojvodina postala NEDOVOLJNO RAZVIJENI REGION.

 

Očekujemo, s pravom, kao birači i građani da se o ovom stanju sa predlogom mera i akcija razgovara na najmerodavnijem mestu, a to je Skupština Vojvodine.

 

Molim Vas, da svojim idejama, sugestijama predložite izlaz iz ove situacije. Šta i kako dalje? Ovo se odnosi pre svega na Vladu Vojvodine i Skupštinu Vojvodine, ali i na sektor civilnog društva, pa i vanparlamentarne stranke u Vojvodini.Naravno, ovo pitanje treba otvoriri i u Republičkom parlamentu.

 

Do nedavno, se pričalo da je Vojvodina lokomotiva razvoja Srbije. Ta lokomotiva je zastala i ide u rikverc, nizbrdo sa mogućnošču da se strmoglavi.
Treba je vratii u normalan položaj. Kako?

.