Miroslav Mrnuštik predsednik “Evropske snage Vojvodine”

Poštovano predsedništvo, dame i gospodo, svima ovde prisutnima dobro su poznati rezultati I i II Vojvodjanske Konvencije, pa stoga mi u Evropskoj Snazi Vojvodine verujemo da je ova III konvencija ujedno i poslednja.   Centralizovana država kakva je Srbija, u kojoj je i dalje na snazi Šešeljev zakon o imovini u vlasništvu Republike Srbije, onemogućava […]

Poštovano predsedništvo, dame i gospodo,

svima ovde prisutnima dobro su poznati rezultati I i II Vojvodjanske Konvencije, pa stoga mi u Evropskoj Snazi Vojvodine verujemo da je ova III konvencija ujedno i poslednja.

 

Centralizovana država kakva je Srbija, u kojoj je i dalje na snazi Šešeljev zakon o imovini u vlasništvu Republike Srbije, onemogućava legitimo pravo svih građana Vojvodine da odlučuju o svojoj sudbini.

 

Šta je to što Vojvođani hoće, a šta neće, jasno je rečeno i u I i u II Konvenciji, a evo to je predloženo i u rezoluciji III Vojvodjanske konvencije.

 

Mi u „Evropskoj snazi Vojvodine” smatramo da se sa tekstom rezolucije mora upoznati predsednik Republike Srbije, predsednica Narodne Skupštine Republike Srbije kao i pokrajinski organi uprave, bez obzira što znamo da će ova Rezolucija opet biti ignorisana. Svesni te činjenice insistiramo da se sa tekstom Rezolucije upozna Evropski Parlament, jer je Vojvodina punopravni član asocijacije evropskih regiona od 29.11.2002. godine.

 

Mi jednostavno ne vidimo drugi put za ostvarenje ljudskih prava i prava na samoorganizovanje, jer u Narodnoj Skupstini Republike Srbije od 250 poslanika nema ni 10-tak poslanika koji su članovi autohtonih vojvodjanskih stranaka. Takodje u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine ubedljivu većinu čine poslanici iz partija čije su centrale u Beogradu, i samim tim slušaju naređenja svojih centrala. Da je to tako, potvrđuje činjenica da je Skupština Vojvodine usvojila statut Autonomne Pokrajine Vojvodine na osovu Ustava Republike Srbije, koga gra đani Vojvodine nisu izglasali, i taj statut prosledila Narodnoj Skupštini Republike Srbije na ratifikaciju, što ista do danas nije učinila. Toliko o odnosu Republika Srbija – Autonomna Pokrajina Vojvodina.

 

Ono šta mi vojvođani možemo i moramo da uradimo za sebe jeste ujedinjenje svih onih autohtonih vojvodjanskih stranaka kojima je Vojvodina na srcu i u duši.
Uvažavamo potrebu da stranke nacionalnih zajednica na izbore izlaze samostalno, a posle izbora koaliraju sa strankama i partijama koje su im bliske. Ovakvo viđenje situacije upućuje na potrebu zbijanja redova kao politicku neminovnost, jer nam u protivnom preti nestanak sa političke scene, što bi bilo pogubno za interese svih građana Vojvodine.

 

Evropska Snaga Vojvodine izražava svoju spremnost da aktivno učestvuje u procesu ujedinjenja vojvođanskih stranaka.

 

Dame i gospodo, hvala Vam što ste me saslušali.