Ne dozvolimo kockanje sa Vojvodinom!

Povodom 21 godine postojanja Vojvođanskog kluba (29.9.1992. – 29.9.2013), upućujemo javni apel političkim subjektima i građanima Vojvodine: [nr] Ne dozvolimo kockanje sa Vojvodinom! [nr] Četvrt veka nakon “jogurt revolucije”, pitanje Vojvodine ponovo dolazi u žižu interesovanja. Pravno i političko nasilje koje se 1988. godine odvijalo u formi “događanja naroda” danas se odvija kroz realizaciju čudovišne […]
Vojvođanski klub

Povodom 21 godine postojanja Vojvođanskog kluba (29.9.1992. – 29.9.2013), upućujemo javni apel političkim subjektima i građanima Vojvodine:

[nr]

Ne dozvolimo kockanje sa Vojvodinom!

[nr]

Četvrt veka nakon “jogurt revolucije”, pitanje Vojvodine ponovo dolazi u žižu interesovanja. Pravno i političko nasilje koje se 1988. godine odvijalo u formi “događanja naroda” danas se odvija kroz realizaciju čudovišne ideje o “prekomponovanju” i “upodobljavanju” vlasti. Kao i pre dve i po decenije, građanke i građani Vojvodine su zbunjeni i uplašeni, a medijski kontrolisana politička scena postaje poligon za političku trgovinu “Vojvodina za Kosovo”.

[nr]

Razlika, ipak, ima. Vojvodina je 1988. godine bila razvijena i bogata, a njeni građani ponosni na postignuto. Danas, kada je iza građana Vojvodine 25 godina života bez istinske autonomije, uz sistemsku – Ustavom, zakonima i propisima podržanu pljačku, ponižavanja i sumnjičenja Vojvodine, svima su nam jasne bar dve stvari: bez sopstvene zakonodavne, izvršne i sudske vlasti Vojvodina propada, a Srbija se nikako nije usrećila time što je Vojvodini oduzela autonomiju. Naprotiv.

[nr]

Ove jednostavne stvari jasne su građanima Vojvodine, ali se čini da one danas nisu jasne onima koji nas predstavljaju. Kako, inače, razumeti, političko koketiranje i “nameštanje” lidera autohtonih vojvođanskih političkih stranaka? U nedavnim izjavama, neki od njih manje, neki više direktno, plasiraju svoje buduće “pregovaračke pozicije” za trgovinu Vojvodinom. Jasno se plasira šta je kome “dovoljan razlog” za raskidanje koalicije na pokrajinskom nivou, mada je svim građanima ove zemlje jasno da to nije “obično” raskidanje koalicije, već korak ka potpunom ukidanju pokrajinske vlasti kao institucije. Dok je jednima bitna “moralna čistota”, drugi su “legitimisti” pa će “čekati da se sistemska korupcija dokaže”. O kakvom moralu i legitimitetu govorite, gospodo, kad je na delu potpuno razvlašćivanje oficijelnih državnih institucija, uvođenje jednopartijskog sistema i sprovođenje vlasti jednog čoveka, koji prvo hapsi, a zatim daje nalog za prikupljanje dokaza? Šta je moralno u travestiji ratnohuškačkih radikalskih vojvoda u “evropejce”, kad je svakim danom sve vidljivije da napuderisana evropejska perika nevešto sakriva stare motive i davno usvojene autoritarne metode?

[nr]

Na našoj savremenoj političkoj sceni sve (što se može unovčiti) je moguće, o čemu svedoče politički neprirodne koalicije na lokalnim izborima i Vrbasu, koje treba da nas uvere da su oni koji su nudili “sendviče za put”, zajedno sa Miloševićevim sledbenicima, preko noći postali idealni zaštitnici i najbolji prijatelji vojvođanskih manjina.

[nr]

Zar je moguće da Nenad Čanak, nakon dve decenije u politici, ne razume koju poruku šalje kad kaže da je Aleksandar Vučić “ozbiljan čovek i političar od reči” i to u momentu kad se zna da je za tog “čoveka od reči” Vojvodina sledeća meta? Da li time Nenad Čanak šalje Vojvođanima poruku da je došlo vreme da kolektivno zaboravimo sve što je radikal Vučić, danas preobučen u “prvog potpredsednika Vlade”, govorio i radio i da se pravimo da ne vidimo šta danas radi? Ili gospodin Čanak, prosto, veruje da će Aleksandar Vučić, sa svojim “upodobljavanjem vlasti”, kontrolom medija, sistematskim zaduživanjem Srbije i rasprodajom Vojvodine, uz uvođenje jednoumlja i autoritarnosti, biti pravi zaštitnik autonomne, moderne, razvijene i višenacionalne Vojvodine, za kakvu se više od dve decenije, makar formalno, zalagala i Liga sociljaldemokrata Vojvodine?

[nr]

Nije Vojvodina, gospodo političari, javna kuća, a nije ni kockarnica! Ono što je za te objekte primereno, nije primereno za političku scenu Vojvodine. Političkim liderima koji misle da im je takvo ponašanje dozvoljeno, poručujemo: nemojte se kockati Vojvodinom!

[nr]

Na kraju, pozivamo i političke subjekte i građane Vojvodine da se prisete istorijskih lekcija: u vremenima kad političke stranke prestanu da zastupaju interese građana, građani se sami organizuju i brane svoje interese, ili zavape dovoljno glasno da ih čuju oni koji imaju moć da im pomognu. I dugo, po zlu, pamte one koji su ih prodali.