NVO: Opasno Dačićevo veličanje Rankovića

Ranković – jedan od najvećih protivnika vojvođanske autonomije [nr] Helsinški odbor za ljudska prava, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i grupa organizacija izrazili su danas zabrinutost zbog izjave premijera Srbije Ivice Dačića kojom je nekada svemoćnog šefa UDB-e Aleksandra Rankovića prikazao kao žrtvu i slavio njegovu istorijsku ulogu i idejnu koncepciju. [nr] „Uznemirujuća je poruka o […]
NVO: Opasno Dačićevo veličanje Rankovića

Ranković – jedan od najvećih protivnika vojvođanske autonomije

[nr]

Helsinški odbor za ljudska prava, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i grupa organizacija izrazili su danas zabrinutost zbog izjave premijera Srbije Ivice Dačića kojom je nekada svemoćnog šefa UDB-e Aleksandra Rankovića prikazao kao žrtvu i slavio njegovu istorijsku ulogu i idejnu koncepciju.

[nr]

„Uznemirujuća je poruka o vrednosnom sistemu koga aktuelni premijer promoviše u Srbiji u 21. veku. Aleksandar Ranković smenjen je zbog protivljenja reformskim procesima u ekonomiji, društvu i političkom sistemu Jugoslavije“, navodi se u saopštenju.

[nr]

Rankovićeve konzervativne koncepcije bile su suprotstavljene demokratskom razvoju jugoslovenskog federalizma i bile su okrenute težnji da se zadrži princip dogmatskog centralizma, oslonjenog na sovjetski model, dodaje se.

[nr]

„Posebno zabrinjava premijerova glorifikacija Rankovića u kontekstu kosovskih pregovora, s obzirom da je u istoriografiji istraženo da je upravo Ranković bio simbol politike represije prema albanskom stanovništvu Kosova“, navodi se u saopštenju.

[nr]

Nevladine organizacije su „sa posebnom zabrinutošću“ podsetile da je Ranković bio jedan od najvećih protivnika autonomije Vojvodine i da je tek nakon njegovog odlaska pokrajina dobila ravnopravnost u ustavnoj koncepciji Jugoslavije.

[nr]

„Takođe, u prvim posleratnim mesecima upravo je UDB pod Rankovićevom neposrednom kontrolom, tokom trajanja Vojne uprave u Vojvodini, bila inspirator i sprovodilac neselektivnih odmazdi nad nesrpskim stanovništvom pokrajine“, navodi se u saopštenju.

[nr]

Grupa organizacija upozorila je da se Socijalistička partija Srbije Ivice Dačića vrednostima represije, nasilja i dogmatskog centralizma kao svojim uzorima, vratila i krajem osamdesetih godina prošlog veka, na početku ratova u Jugoslaviji.

[nr]

„Najnoviji povratak politici koju simbolizuje Aleksandar Ranković, nakon svega, svedoči o nivelisanju prošlosti kao posledici dezintegrisanosti srpskog društva, što neminovno vodi u sukobe sa drugima i u ponovnu izolaciju“, navodi se u saopštenju.

[nr]

Pored Helsinškog odbora i Nezavisnog društva novinara Vojvodine, saopštenje su potpisali i Centar za evroatlantske integracije, Savez antifašista Srbije, Centar za praktičnu politiku, Političko veće Četvrte vojvođanske konvencije, Pokrajinski odbor Saveza antifašista Srbije za Vojvodinu, Vojvođanski klub, Zelena mreža Vojvodine i Građanska akcija Pančevo.

[nr]

Dačić je 20. avgusta položio venac na Rankovićev grob.

[nr]

„On nikada nije doživeo političku rehabilitaciju, a suština njegove smene nisu bile lažne optužbe o prisluškivanju Tita, nego politika usmerena protiv interesa srpskog naroda i Srbije“, rekao je tada Dačić.

[nr]

Izvor: Beta