Osuda napada na Ištvana Pastora

Najoštruje osuđujemo napad na predsednika Saveza vojvođanskih Mađara predsednika Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine Ištvana Pastora, koji se dogodio u Budimpešti, od strana pripadnika Mađarske ekstremističko desničarskog Jobika. [nr] Napominjemo, da je Ištvan Pastor bio gost Mađarskog parlamenta i da je država bila obavezna i dužna da zaštiti svog gosta. Očekujemo brzu i adekvatnu reakciju nadležnih […]

Najoštruje osuđujemo napad na predsednika Saveza vojvođanskih Mađara predsednika Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine Ištvana Pastora, koji se dogodio u Budimpešti, od strana pripadnika Mađarske ekstremističko desničarskog Jobika.

[nr]

Napominjemo, da je Ištvan Pastor bio gost Mađarskog parlamenta i da je država bila obavezna i dužna da zaštiti svog gosta. Očekujemo brzu i adekvatnu reakciju nadležnih institucija u Mađarskoj i brzo procesiranje svih odgovornih za ovaj incident
[nr]
Savez vojvođanskih Mađara je aktivni učesnik Vojvođanskih konvencija i značajno doprinosi rešavanju otvorenog vojvođanskog pitanja.
[nr]
SVM na čelu sa Ištvanom Pastorom  značajno je doprineo  da pripadnici mađarske nacionalne zajednice  ostvaruju svoja građanska i nacionalna prava i rešavaju ih u Vojvodini gde žive i rade, odnosno u državi Srbiji. Očigledno je da takva politika, kao i politika pomirenja dva naroda, smeta ekstremistima i s jedne sa druge strane granice. Ištvan Pastor je pre nekoliko meseci osudio pogubno delovanje ekstremističkog i desničarskog Jobika na teritoriji Vojvodine.
[nr]
Kopredsednik Koordinaciono akcionog odbora
Đorđe Subotić