OTVORENO PISMO VOJVOĐANSKOG KLUBA

dr Bojanu Pajtiću Predsedniku Vlade AP Vojvodine   Prošlo je šesnaest godina od donošenja Miloševićevog Ustava iz 1990, godine i skoro pola decenije od donošenja Vašeg Ustava iz 2006. godine a stanje u AP Vojvodini iz godine u godinu postaje sve gore i nesnošljivije pre svega za sve građane. Miloševićevim Ustavom Vojvodini je eksproprisana puna […]

dr Bojanu Pajtiću
Predsedniku Vlade AP Vojvodine

 

Prošlo je šesnaest godina od donošenja Miloševićevog Ustava iz 1990, godine i skoro pola decenije od donošenja Vašeg Ustava iz 2006. godine a stanje u AP Vojvodini iz godine u godinu postaje sve gore i nesnošljivije pre svega za sve građane. Miloševićevim Ustavom Vojvodini je eksproprisana puna autonomija, a Vašim Ustavom, za koji ste govorili da će Vojvodini doneti blagostanje, restitucija pune autonomije Vojvodine je definitivno onemogućena, a postojeća centralistička praksa udaljava Vojvodinu i od evropskih iskustava kada je reč o autonomiji.

 

U proteklom vremenu stanje duboke ustavne, političke i ekonomske krize u Srbiji najpogubnije posledice ostavilo je u Vojvodini. Vojvodina ne deli “solidarno” sa Srbijom stanje duboke zaostalosti, naprotiv, Vojvodini je nametnuto da preuzme na sebe sve posledice zaostajanja Srbije u odnosu na region i Evropu! Setite se, Vojvodina je u bivšoj Jugoslaviji stajala u samom vrhu po razvijenosti u odnosu ne samo na republike i pokrajinu Kosovo, u tadašnjoj federaciji, već i u odnosu na uže evropsko okruženje. Danas je Vojvodina u ovakvoj Srbiji na samom dnu elementarne održivosti regionalne, socijalne i individualne egzistencije!

 

U Vojvodini su danas van svakog smislenog funkcionisanja i pozitivnog uticaja:
pravna država/vladavina prava, /pokrajinska Vlada pretvorena je u partijski i koalicioni ogranak Republičke vlade, iako su građani Vojvodine svoju izbornu volju drugačije definisali/ obrazovanje, zdravstvo, pravosuđe, nauka, kultura, mediji, poljoprivreda, privreda…

 

Danas je život u Vojvodini srozan na najniži stepen elementarne podnošljivosti,
danas u Vojvodini ne postoje samostalne institucije, one zavise od srbijanske centralističke volje.
Danas je život u Vojvodini pao na najnižu cenu na berzi evropske kulture!
Danas u Vojvodini nema ni naznaka demokratskog minimalizma!
Danas u Vojvodini živimo kao u Kafkinoj metafori “Umetnik u gladovanju”.
Zar Vam ništa ne govori podatak da ste danas Vi, kao podpredsednik DS na dužnosti predsednika Vlade Vojvodine najmoćnija politička figura u Vojvodini,
Da li vi gospodoine Pajtiću znate
za:

 

šokantan podatak RSZ (Republičkog zavoda za statistiku) objavljen (tek) novembra 2010. godine da je u 2009. godini BDP (bruto domaći proizvod) po glavi stanovnika u Vojvodini 5% ispod proseka Republike Srbije, odnosno 7% ispod proseka centralnog dela Srbije?!
najveću stopu nezaposlenosti koja je ikada postojala u Vojvodini?!;
najniži nivo socijalnog staranja u Vojvodini;
najniži prirodni priraštaj stanovništva, posebno kod pojedinih nacionalnih zajednica;
najveći odliv zdrave i pametne radne snage iz Vojvodine;
rapidno propadanje sela;
najskuplje urbano stanovanje;
potpunu pravnu nesigurnost;
nečuvenu birokratsku samovolju koja građane tretira kao podanike spahija;
tajkunizacija strateških resursa Vojvodine;
gotovo nezabeleženu, u skorijoj istoriji Vojvodine, praksu opšte obespravljenjosti gradjana i centralističke samovolje u svim sferama ljudskih delatnosti;
nedopustivo nizak nivo preventivne zdravstvene zaštite stanovništva;
najniži nivo bezbedonosti pojedinaca i njegovih sloboda koji treba da pruži pokrajina i država…
Vojvođanski klub traži od Vas:
1.Da Vlada AP Vojvodine sačini dokument koji treba da sadrži kompleksnu i stručnu analizu stanja, da utvrdi činjenice, da li relativno ekonomsko zaostajanje postoji, koji su mu uzroci, posebno sistemski, te sačini predlog kratkoročnih i dugoročnih mera i uputi ga Skupštini AP Vojvodine.
2.Da predložite Skupštini AP Vojvodine da otvori debatu o stanju u Vojvodini. Utvrdi nalaze i mere i uputi inicijativu za otvaranje vojvođanskog pitanja u Narodnoj skupštini Republike Srbije.
3. Da se odmah pokrene ponovo uspostavljanje statistike Vojvodine.
Podsećamo i pitamo:

 

Da li Vi – gospodine predsedniče Vlade Vojvodine, uopšte znate da je Evropski parlament 19.januara 2011. godine. doneo u tački 23., koja se prećutkuje, Rezoluciju koja “poziva na nastavak procesa prenošenja vlasti usvajanjem Zakona o javnim prihodima, kao i Zakona o javnoj svojini Vojvodine i lokalnih opština, koji će Vojvodini omogućiti da otpočne primenjivanje ovlašćenja u skladu sa novim Statutom”. Opstrukcija Ustava u vraćanju imovine traje od 2006. godine. Zar je parlament Evrope više zainteresovan da se to prekine od Vlade Vojvodine i Skupštine Vojvodine?!

 

To Vas podsećamo i pitamo!! Tražimo ne samo Vaš odgovor već i očekivano reagovanje u korist Vojvodine i njenih građana!
Predsednik Vojvođanskog kluba:
Đorđe Subotić