Pajvančić: Ustav se mora menjati

Ustavne odredbe kojima se definišu pokrajine u državi pokazuje nespremnost Srbije da se decentralizuje   Profesorica ustavnog prava Marijana Pajvančić izjavila je danas da će Ustav Srbije morati da se menja iz mnogo razloga, a na prvom mestu zbog toga što u sebi ne sadrži integrativnu klauzulu, koja je preduslov da zemlja može da pristupi […]

Ustavne odredbe kojima se definišu pokrajine u državi pokazuje nespremnost Srbije da se decentralizuje

 

Profesorica ustavnog prava Marijana Pajvančić izjavila je danas da će Ustav Srbije morati da se menja iz mnogo razloga, a na prvom mestu zbog toga što u sebi ne sadrži integrativnu klauzulu, koja je preduslov da zemlja može da pristupi Evropskoj uniji.
Pajvančićeva je na tribini u Skupštini grada kazala da je prema Ustavu Srbije domaće zakonodavstvo nadređeno evropskom, što takođe mora da se promeni u procesu evropskih integracija.

 

Prema njenim rečima, iako ustav mora da se menja, to će biti teško sprovesti, jer je za njegovu promenu potrebno raspisati referendum a potom obezbediti i dvotrećinsku većinu u Skupštini Srbije.

 

“Ali, dok god je na snazi proporcionalni izborni sistem, obezbeđivanje dvotrećinske većine u skupštini biće misaona imenica”, ocenila je Pajvančićeva.
Ona je navela da preambula Ustava Srbije u kojoj se Kosovo definiše kao deo Srbije nije pravno obavezujuća, već je pre svega “ideološki izraz”.
Kritikovala je i ustavne odredbe kojima se definišu pokrajine u državi i kazala da ustav pokazuje nespremnost Srbije da se decentralizuje.
“Autonomna pokrajina je zapravo zakonska a ne ustavna kategorija, što znači da se pokrajine i mimo ustava – zakonima – mogu formirati ali i ukidati”, navela je Marijana Pajvančić.
Ocenila je da ustav nije pružio čvrste garancije da je Srbija izašla iz okrilja partijske države, niti je pružio dovoljne garancije za nezavisnost sudstva. “Dok god se neko igra sa sudom, dotle nema pravne države”, kazala je Pajvančićeva.

 

Prema njenim rečima, aktuelni Ustav Srbije lošiji je od svih nacrta ustava koje su predlagali ekspertski timovi u proteklih više od deset godina.
Tribinu je organizovala nevladina organizacija Vojvođanski klub.