Pap dr Endre predsednik VANU

Poštovane dame i gospodo, predstavnici partija, nevladinih organizacija, drago mi je da mogu da pozdravim ovaj cenjeni skup i da kažem nekoliko reči u ime Vojvođanske akademije nauka i umetnosti. Iako je Vojvodina kao zemlja ravna, ona ipak ima veliki broj vrhova ali u kulturi i nauci. Iako deluje apsurdo pitanje: kome može smetati znanje, […]

Poštovane dame i gospodo, predstavnici partija, nevladinih organizacija, drago mi je da mogu da pozdravim ovaj cenjeni skup i da kažem nekoliko reči u ime Vojvođanske akademije nauka i umetnosti.
Iako je Vojvodina kao zemlja ravna, ona ipak ima veliki broj vrhova ali u kulturi i nauci. Iako deluje apsurdo pitanje: kome može smetati znanje, nauka i kultura, mi smo kao VANU morali prvi da otrpimo napade na Statut, jer VANU ne odgovara negativnim snagama u Srbiji, jer će znanje, nauka i kultura na objektivan način osvetliti protekla dešavanja, kao i ukazati u kom pravcu treba da se krećemo. Naša odbrana je naš rad na kulturnim i naučnim tradicijama Vojvodine. VANU je dosada, od svog reosnivanja 2004., objavila 30 vrednih kulturnih i naučnih publikacija vezanih za kulturno, duhovno i prostorno bogatstvo Vojvodine. U protekloj godini naši članovi su vrlo aktivno učestvovali u društvenim, naučnim i kulturnim dešavanjima u Vojvodini, a koja su imala uticaj na celu Srbiju, a u velikoj meri i izvan granica.

 

U Vojvodini živi 26 nacija i čini Evropu u malom, sa svojim kulturnim bogatstvom. Srbija će ući u Evropsku uniju tek kada prihvati Vojvodinu sa svojim specifičnostima.