Pastor: Ekstremizam je neprihvatljiv

Lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor, rekao je da napad na njega u Budimpešti, ispred mađarskog parlamenta, sigurno ima veze s tim što je on osuđivao delovanje desničarske ogranizacije “64 županije” u Vojvodini. Napad na Pastora danas je osudila i Četvrta Vojvođanska konvencija. [nr] “Nezavisno od toga, ekstremizam je za mene neprihvatljiv, pa ma kakve […]
Pastor: Ekstremizam je neprihvatljiv

Lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor, rekao je da napad na njega u Budimpešti, ispred mađarskog parlamenta, sigurno ima veze s tim što je on osuđivao delovanje desničarske ogranizacije “64 županije” u Vojvodini. Napad na Pastora danas je osudila i Četvrta Vojvođanska konvencija.

[nr]

“Nezavisno od toga, ekstremizam je za mene neprihvatljiv, pa ma kakve posledice imala osuda ekstremizma”, rekao je Pastor za današnju “Politiku”.

[nr]

Pastor je rekao da je duboko potresen tim napadom i da je neprihvatljivo da se to dogodi bilo gde, a kamoli u parlamentu neke zemlje.

[nr]

Opisujući napad ultradesničara, pripadnika Jobik stranke, Pastor je rekao: “Ja sam bio gost mađarskog predsednika i mađarskog parlamenta, a kada sam izašao iz zgrade bio sam praktično opkoljen, verbalno maltretiran, guran i pljuvan od ljudi koji su me doživljavali kao nacionalnost izdajnika. Takvo ponašanje ne vodi nigde, odnosno videli smo u protekle dve decenije gde može da odvede”, rekao je Ištvan Pastor za “Politiku”.

[nr]

Vojvođanska konvencija osudila napad na Pastora

[nr]

Četvrta Vojvođanska konvencija osudila je danas napad na predsednika Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) i Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora u Budimpešti i zatražila brzu i odgovarajuću reakciju nadležnih institucija u Mađarskoj.

[nr]

“Napominjemo da je Ištvan Pastor bio gost mađarskog parlamenta i da je država bila obavezna i dužna da zaštiti svog gosta. Očekujemo brzu i adekvatnu reakciju nadležnih institucija u Mađarskoj i brzo procesuiranje svih odgovornih za taj incident”, navodi se u saopštenju.

[nr]

Ocenjuje se da je SVM na čelu sa Ištvanom Pastorom značajno doprineo da pripadnici mađarske nacionalne zajednice ostvaruju svoja građanska i nacionalna prava i rešavaju ih u Vojvodini gde žive i rade, odnosno u državi Srbiji.

[nr]

“Očigledno je da takva politika, kao i politika pomirenja dva naroda, smeta ekstremistima i s jedne i sa druge strane granice. Ištvan Pastor je pre nekoliko meseci osudio pogubno delovanje ekstremističkog i desničarskog Jobika na teritoriji Vojvodine”, piše u saopštenju.

[nr]

Četvrta Vojvođanska konvencija okuplja stranke i nevladine organizacije koje se zalažu za širu autonomiju Vojvodine, a SVM je aktivni učesnik Vojvođanske konvencije.

[nr]

Ištvan Pastor napadnut je pre dva dana u Budimpešti, gde je prisustvovao konstituisanju mađarskog parlamenta.

[nr]

Pastor je prelazio Trg Lajoša Košuta u momentu kada ga je Tamaš Gaudi-Nađ, bivši poslanik mađarskog parlamenta iz ekstremno desničarske stranke Jobik, primetio i nazvao izdajnikom.

[nr]

Na poziv bivšeg poslanika, demonstranti sa trga su prišli Pastoru, gurali ga, psovali i pljuvali.