Plakati Vojvodina Republika za Dan Republike

Vanparlamentarna Vojvođanska partija polepila je danas po centru Novog Sada plakate sa parolom „Vojvodina Republika“. [nr] Plakati su plave boje i na njima belim slovima piše „Vojvodina Republika“, a aktivisti su kazali novinarima da plakate lepe baš na današni dan, koji se u bivšoj Jugoslaviji obeležavao kao najveći državni praznik, Dan Republike. [nr] Osnovno programsko […]
Vojvođanska partija

Vanparlamentarna Vojvođanska partija polepila je danas po centru Novog Sada plakate sa parolom „Vojvodina Republika“.

[nr]

Plakati su plave boje i na njima belim slovima piše „Vojvodina Republika“, a aktivisti su kazali novinarima da plakate lepe baš na današni dan, koji se u bivšoj Jugoslaviji obeležavao kao najveći državni praznik, Dan Republike.

[nr]

Osnovno programsko zalaganje Vojvođanske partije je da Vojvodina treba da bude republika unutar složene „Savezne republike Srbije“.

[nr]

Vojvođanska partija je izdala i saopštenje za javnost, povodom 70. godišnjice AVNOJ-a, kada su, u Drugom svetskom ratu, udareni temelji socijalističke i federativne Jugoslavije.

[nr]

U saopštenju se dodaje da je Vojvodina, tokom trajanja SFRJ, po ustavu te države iz 1974. godine, dobila svoj subjektivitet kroz zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, sopstveni ustav, upravljala je svojom imovinom i prihodima, vojvođanski fondovi su bili puni, a bezbednost je bila na najvišem mogućem nivou. „Vojvodina je u periodu od 1974. do 1988. godine de fakto imala status federalne jedinice u SFRJ“, ocenjuje se u saopštenju.

[nr]

Dodaje se da je ta autonomija ukinuta „nasilnim pučem“ 1988. godine, kada su građanima Vojvodine oduzeta sva prava.

[nr]

„Današnja Vojvodina je najveća žrtva velikosrpskog hegemonizma krajem prošlog veka. Danas imamo Skupštinu i Vladu Vojvodine, čija je politička moć svedena na nivo udruženja građana, u većini vojvođanskih mesta sudovi ne postoje, vojvođansku imovinu i zemlju rasprodaje srpska vlada u Beogradu, a vojvođanski novci se bespovratno iznose iz Vojvodine“, navodi se u saopštenju.

[nr]

Udruženje: Ne zaboraviti antifašističke vrednosti

[nr]

Vojvođanski odbor Društva za istinu o Narodnooslobodilačkoj borbi (NOB) i Jugoslaviji poručilo je danas da se ne smeju zaboraviti vrednosti antifašističke borbe u regionu bivše Jugoslavije.

[nr]

To Društvo danas je na svečanoj sednici obeležilo 70. godišnjicu od održavanja AVNOJ-a, zasedanja na kojem su 1943. godine, tokom Drugog svetskog rata, udareni temelji socijalističke i federativne Jugoslavije.

[nr]

Oni su poručili da se istorija, uprkos brojnim pokušajima revizionista, ne može prekrajati i ne mogu se osporiti činjenice o NOB-u.

[nr]

„Istorijska je činjenica da je Komunistička partija Jugoslavije (KPJ) napravila formulu kojom je, kroz suprostavljanje fašizmu, pridobila građane da se vrate projektu Jugoslavije“, rekao je član predsedništva tog Društva Stevan Vrebalov.

[nr]

Prema njegovim rečima KPJ je snagu dobila kroz velike žrtve u borbi protiv okupatora i sluga okupatora.

[nr]

„S druge strane, domaće nacionalne buržoazije prihvatile su ideologiju fašizma kroz osnivanje koncentracionih logora“, kazao je Vrebalov.

[nr]

On je ocenio da su principi AVNOJ-a još uvek odlična osnova i za samu Srbiju, jer je AVNOJ istorijski i moralni kapital „koji nam je na raspolaganju“, i koji je i u praksi potvrđen.