PUNOLETSTVO PAKLA NA ZEMLjI!

HRTKOVCI OSAMNAEST GODINA Šestog maja ( Srpska pravoslavna crkva po julijanskom kalendaru slavi Đurđevdan) navršiće se osamnaest godina kada je u Hrtkovcima na zboru građana u prisustvu samozvanog vojvode dr Vojislava Šešelja, predsednika Srpske radikalne stranke «ozvaničeno» proterivanje građana nesrpske nacionalnosti iz višenacionalne Vojvodine. Toga dana je pročitan spisak 17 «nepodobnih» građana hrvatske nacionalnosti, koji […]

HRTKOVCI
OSAMNAEST GODINA

Šestog maja ( Srpska pravoslavna crkva po julijanskom kalendaru slavi Đurđevdan) navršiće se osamnaest godina kada je u Hrtkovcima na zboru građana u prisustvu samozvanog vojvode dr Vojislava Šešelja, predsednika Srpske radikalne stranke «ozvaničeno» proterivanje građana nesrpske nacionalnosti iz višenacionalne Vojvodine. Toga dana je pročitan spisak 17 «nepodobnih» građana hrvatske nacionalnosti, koji su pod pretnjama pojedinih izbeglica ubrzo morali da se isele, a 20 porodica hrvatske nacionalnosti nasilno je izbačeno iz svojih domova. Pretilo se telefonom «ustašo seli se ili biraj djete koje ti je draže!», meštani, starosedeoci nalazili su zaklanog psa sa porukom «seli se šta čekaš?», nož zaboden u vrata sa sličnom porukom, iscenirane su tuče mladića koji su došli i onih koji su rođeni u Hrtkovcima…. Hrtkovčani su se selili, ostavljali svoje komšije i prijatelje, grobove, kuće, menjali za druge u Hrvatskoj. Među prvima su se iselili najugledniji građani: lekar, učitelji, profesori… Meštanin Mijat Štefanac (Hrvat) pronađen je mrtav u ataru između Hrtkovaca i Nikinaca. Maltretiran je župnik… Progon Hrtkovčana, meštana nesrpske nacionalnosti se nastavljao. Mesna vlast na čelu sa Ostojom Sibinčićem (preminuo krajem 2008. godine) promenila je naziv sela u «Srbislavce», a on je sa istomišljenikom Trivom Ivkovićem zamenio tablu na ulasku u selo, koju je policija sutradan uklonila. Od tada su Hrtkovci dugo bili «bezimeni». Te dane hrtkovčani su doživljavali kao pakao na zemlji.

Hrtkovci su zabeleženi, kao sinonim proterivanja Hrvata iz Srema, ali to je prethodno učinjeno i u drugim mestima Slankamenu, Golubincima…. Danas su u ovim sremskim selima nalaze neki drugi ljudi, koje su, takođe nevolja, nacionalističko ludilo i iskljuičivost proterali iz svojih kuća. Jedno vreme je u crkvi u Kukujevcima, koja je jedna od najvećih i najlepših Katoličkih crkava u Vojvodini radila privatna stolarska radionica vlasnika jednog pridošlice iz Hrvatske.
Ostoja Sibinčić tih dana je govorio «svi Hrvati koji su napustili Hrtkovce, pardon Srbislavce, nisu imali patriotskih osećanja. Imali smo spiskove onih koji treba da odu, a otišli su nekažnjeni. Domaći Srbi takođe nisu patriote. Oni se opiru i sa hladnoćom gledaju na izbeglice. Oni su se asimirali sa Hrvatima. Kakvi su to onda Srbi?» Sibinčić je inače na TV Studio B patentirao floskulu «Izbeglice su kvalitetniji Srbi od domaćih».

Novi Sad, aprila 2010. godine.