Rigidna i zlonamerna odluka USS o statutu AP Vojvodine. Proglasiti republikansku deklaraciju za Vojvodinu!

Političkom odlukom da se na rok od šest meseci odloži objavljivanje odluke o jednom delu odredbi statuta AP Vojvodine koje nisu u skladu sa ustavom Srbije u „Službenom glasniku Republike Srbije“, Vojvodina i njeni građani po ko zna koji put doživljavaju poniženja od strane centralnih vlasti i institucija sistema države Srbije, koje na ovaj način […]
Čija je naša Vojvodina

Političkom odlukom da se na rok od šest meseci odloži objavljivanje odluke o jednom delu odredbi statuta AP Vojvodine koje nisu u skladu sa ustavom Srbije u „Službenom glasniku Republike Srbije“, Vojvodina i njeni građani po ko zna koji put doživljavaju poniženja od strane centralnih vlasti i institucija sistema države Srbije, koje na ovaj način održavaju kolonijalan odnos prema Vojvodini.

[nr]

Pred sve nas, Vojvođanke i Vojvođane, postavlja se logično i životno pitanje, kako je moguće da statut AP Vojvodine bude predmet ocena ustavnosti aktuelnog ustava RS, kada sam Ustav nije dobio podršku građana Vojvodine?

[nr]

Kako je moguće da Skupština i Vlada Vojvodine nisu vlasne da urede svako pitanje za koje smatraju da su od interesa građana pokrajine, čiji su najviši predstavnički dom?

[nr]

Da li iko danas može da odgovori na vrlo jednostavno pitanje:

[nr]

Autonomija Vojvodine – šta je to i u čemu se ona ogleda?

[nr]

Smatramo da je ovo još jedan korak ka konačnom ukidanju Autonomije Vojvodine, čiji je put trasiran 2006.g. nasilnim donošenjem aktuelnog Ustava RS. A period koji je pred nama, je uvod u referendum o statusnom položaju Vojvodine, čiji je ishod predvidiv, ako sagledamo (ne)mogućnosti aktuelne pokrajinske administracije i njihovu dugogodišnju pogrešnu politiku u odnosu na centralne srpske vlasti, kada je u pitanju ustavni položaj Vojvodine.

[nr]

Vojvođanska partija smatra da je potreban novi istorijski dogovor Srbije i Vojvodine, na ravnopravnim osnovama, kroz federalno uređenje Srbije i status Vojvodine kao Republike u zajedničkoj državnoj zajednici, koja bi bila garant poštovanja ljudskih i manjinskih prava po svim standardima Evropske unije. U tom smislu, pozivamo sve istinske Vojvođanske snage na okupljanje i proglašavanje „Republikanske deklaracije za Vojvodinu“ kao minimuma očuvanja vojvođanskog subjektiviteta pred naletima nacional ostrašćenih struktura današnjice.

[nr]

Press služba Vojvođanske partije