SAOPŠTENjE VOJVOĐANSKOG KLUBA

Javnim glasilima   Vojvođanski zemljoradnici su u pravu! Republička vlast ih je prevarila. Ne mogu se pravila menjati preko noći. Ako se izborna pravila ne mogu menjati u izbornoj godini, a ne treba da se menjaju, kako se onda mogu menjati u toku polljoprivrednih radova pravila poslovanja? Odnos prema poljoprivrednim proizvođačima je odnos Srbije prema […]

Javnim glasilima

 

Vojvođanski zemljoradnici su u pravu! Republička vlast ih je prevarila. Ne mogu se pravila menjati preko noći. Ako se izborna pravila ne mogu menjati u izbornoj godini, a ne treba da se menjaju, kako se onda mogu menjati u toku polljoprivrednih radova pravila poslovanja? Odnos prema poljoprivrednim proizvođačima je odnos Srbije prema Vojvodini! Odluka Republičke vlade je uperena protiv robne proizvodnje. Agrar u razvoju sprečavaju oni koji cenama i zabranama izvoza od Vojvodine i dalje prave socijalnu ili ratnu komoru. Ne mogu ista pravila važiti za sitnu i krupnu robnu proizvodnju. To je tipičan primer centralizovanog političkog sistema.

 

Udruženje civilnog društva Vojvođanski klub zabrinjavaju i ponašanje Vlade Vojvodine i Skupštine Vojvodine. Ove dve institucije su morale stati iza zahteva zemljoradnika i zajedno s njima izborirti se u Republici za normalnije uslove poslovanja. Nije dovoljno objašnjenje «mi nismo prava adresa!». To objašnjenje dolazi od istih onih koji su pre četiri ipo godine ubeđivali građane Vojvodine, a time i zemljoradnike da glasaju na referendumu za Ustav, uz obrazlioženje da će on omogućiti prosperitet poljoprivredne proizvodnje. Nešto manje od 5 godina umesto na njivama imamo traktore na vojvođanskim ulicama, bulevarima i putevima. Užasno stanje u poljoprivredi je odraz katastrofalnog ustavnog položaja Vojvodine u ustavnom sistemu. Poslednje je vreme da se nešto promeni. Na potezu su ne samo republičke vlasti nego i vojvođanske, posebno imajući u vidu činjenicu da Ustav u Vojvodini nije dobio podršku vojvođana, a time i zemljoradnika.