Srbija ne slavi republiku!

Đorđe Subotić, kopredsednik Koordinaciono akcionog odbora Četvrte vojvođanske konvencije [nr] Dan Republike u skraćenoj Jugoslaviji i Srbiji slavio se još dugo nakon što je prestala da postoji država koja ga je uvela i ozakonila. [nr] Dan Republike je u Srbiji ubijen. Prema Zakonu o državnim praznicima u Srbiji se svetkuju Nova godina, Dan državnosti, Praznik […]
Đorđe Subotić

Đorđe Subotić, kopredsednik Koordinaciono akcionog odbora Četvrte vojvođanske konvencije

[nr]

Dan Republike u skraćenoj Jugoslaviji i Srbiji slavio se još dugo nakon što je prestala da postoji država koja ga je uvela i ozakonila.

[nr]

Dan Republike je u Srbiji ubijen. Prema Zakonu o državnim praznicima u Srbiji se svetkuju Nova godina, Dan državnosti, Praznik rada i Dan primirja u Prvom svetskom ratu. U svetovnoj državi praznuju se i verski praznici: Prvi dan Božića i Uskršnji praznici od Velikog petka zaključno sa drugim Danom Uskrsa. Pored navedenih praznika, zaposleni, studenti i učenici imaju pravo da ne rade za određene verske praznike i to: Pravoslavci na prvi dan krsne slave, Katolici i pripadnici drugih hrišćanskih zajednica na prvi dan božića i dane Uskršnjih praznika; Pripadnici islamske zajednice na prvi dan Ramazanskog bajrama i prvi dan Kurbanskog bajrama; Pripadnici jevrejske zajednice na prvi dan Jom Kipura. U Republici radno se  obeležavaju: Sveti Sava, Dan Pobede i Vidov dan.

[nr]

U agoniji umiranja države svetkovina Dana Republike stvarala je potreban privid postojanja onih vrednosti koje su nam značile  sam život i više od toga.
Danas definitivno nema dana Republike.

[nr]

Nema više ni pomena o njemu!

[nr]

Republika Srbija je jedina država na svetu koja je ukinula dan  svetkovanja demokratskog vladavinskog  oblika sopstvenog postojanja.

[nr]

Dan Republike je danas prazno ustavno slovo  u Srbiji. Svakojaki izmišljeni državni, verski i političko stranački slavski praznici, prisajedinjenja i primirja zakrili su od života Dan Republike. Srbija je zemlja u kojoj REPUBLIKA označava reč pretnje za uskogrudu i netolerantnu centralizovanu državu, klero-fašizam,  političku razularenost i voluntarizam, diktaturu, lopovluk i lustraciju, slobodu i pravdu… Ta reč REPUBLIKA rezervisana je samo za državu Srbiju koja se te reči, njenog značenja i poruke stidi. Republika i pored satrapskog odnosa vlasti prema njoj i uprkos tome, živi u glavama onih ljudi koji se nje sećaju, neguju u sebi i priželjkuju za Vojvodinu.

[nr]

Živeo Dan Republike!!!

[nr]

Za nas koji jesmo i za one koji dolaze!

[nr]

AVNOJ je simbol antifašizma, federalizma i slobode. Vojvodina počiva na tim postulatima. Vojvodina Republika je ideja slobode i ravnopravnosti! Za slobodu i ravnopravnost valja se boriti!