„TREĆI PUT“ SRBIJE – JEDINO NOVI USTAV SRBIJE

Čitam Koštunicinu sarkastičnu izjavu o trećem putu za Srbiju, u kojoj traži „da se vrati moralnost u politiku“. Ne treba zaboraviti da je upravo on tvorac „nemoralnog“ i nedemokratskog Ustava Republike Srbije, koji je inaugurisao u politički sistem ove države – partikokratiju, pogubnu pojavu koja je kao melem legla na raniju kriminalizaciju i razbuktanu nacionalističku […]

Čitam Koštunicinu sarkastičnu izjavu o trećem putu za Srbiju, u kojoj traži „da se vrati moralnost u politiku“. Ne treba zaboraviti da je upravo on tvorac „nemoralnog“ i nedemokratskog Ustava Republike Srbije, koji je inaugurisao u politički sistem ove države – partikokratiju, pogubnu pojavu koja je kao melem legla na raniju kriminalizaciju i razbuktanu nacionalističku svest srpskog društva i doprinela moralnoj degenraciji Srbije. U Vojvodini je zavladala glad. U 45 opština Vojvodine deli se hrana. Jug Srbije pod vodom. Putevi u katastrofalnom stanju, posle 20 godina harača na drumovima i krađi para, za šta nikad i niko nije odgovarao. Tajkunska privatizacija, radništvo obezglavljeno. Parlament, mesto sprdnje i očaja. Međutim, Koštunica, naravno, ne razlikuje, ili neće da razlikuje uzrok i posledicu.

Ali da ne okolišam: jedina alternativa ovom političkom sistemu truljenja u kome dominiraju i slobodno vršljaju razni manipulanti i oni „koji su dobili na izborima poverenje naroda“ jeste da se cela Srbija podigne na noge i da pokaže svoj „ustavni patriotizam“, te da uveri sebe samu da je građanstvo bolje od „ političke elite“. To se jedino može uraditi efikasno ako se uspostavi front: oni na jednoj strani, a građani na drugoj.

Treba organizovati sastanak prvo u Novom Sadu, jer je to glavni grad Vojvodine, koja je (organizovano) rekla NE ovom Ustavu i okupiti sve one koji bi mogli da daju doprinos započinjanju kampanje: POTPIŠI ZA NOVI USTAV. PROTIV POLITIČKE ELITE, PROTIV PROPASTI SRBIJE! TRAŽIMO MODERNU RAZVIJENU EVROPSKU SRBIJU! DRŽAVNOST SRBIJI – AUTONOMIJA VOJVODINI!

Na tom skupu, sastavaljenom od istaknutih pojedinaca, grupa, NVO, kao i političkih aktera bila bi raspravljana dva cilja:

kampanja sakupljanja potpisa za promenu Ustava Srbije i
formiranje tima za pripremu raspravne ustavotvorne skupštine, sastavljene od svih zainteresovanih za budućnost Srbije: pojedinci, stručnjaci za Ustav, NVO, političke grupacije.

Nakon ovoga, treba se oglasiti u Medija Centru u Beogradu, napraviti dopis svim ambasadama, OEBS-u, forumima EU i najaviti kalendar događanja. Ustavotvornu skupštinu treba organizovati po segmentima budućeg Ustava i prenositi javno preko dostupnih medija, a pre svega preko interneta. Cilj kampanje bio bi podnošenje zahteva za promenu Ustava, sa napravljenim novim osnovnim aktom, koji bi bio pre svega ZAŠTITA od svevlasti, jasni raskid sa sadašnjim stanjem, a istovremeno i sa prošlošću. Treba javno trežiti podršku građana, a ključna pitanja oko kojih nema saglasnosti – ostaviti za referendum.

Ovo je početak.

Potražimo jedni druge.