Veliki antifašistički miting u Novom Sadu

(ČETVRTAK, 23, OKTOBAR 16,30, Zmaj Jovina 3) [nr] Proglas učesnika tribine [nr] “Građanska solidarnost – građanski otpor” [nr] Učesnici tribine „Građanska solidarnost – građanski otpor“, koja je održana u Novom Sadu 19. oktobra 2014. godine, zahtevaju od Vlade Srbije da pod hitno preduzme sve potrebne mere i zaštiti predstavnike nacionalnih manjina u Vojvodini koji su […]

(ČETVRTAK, 23, OKTOBAR 16,30, Zmaj Jovina 3)
[nr]
Proglas učesnika tribine
[nr]
“Građanska solidarnost – građanski otpor”
[nr]
Učesnici tribine „Građanska solidarnost – građanski otpor“, koja je održana u Novom Sadu 19. oktobra 2014. godine, zahtevaju od Vlade Srbije da pod hitno preduzme sve potrebne mere i zaštiti predstavnike nacionalnih manjina u Vojvodini koji su meta nasilja i divljanja ekstremističkih i profašističkih grupa.
[nr]
Učesnici tribine, predstavnici civilnog sektora, javne ličnosti i građani Novog Sada i Vojvodine – poručuju da će, ukoliko Vlada Srbije ne preduzme ništa da zaustavi nasilje, biti jasno da ona na neki način stoji iza njega.
Učesnici tribine pozivaju građane Vojvodine da uzmu u zaštitu ugrožene komšije, jer je jasno da ne postoji spremnost vlasti da ih zaštiti.
[nr]
Učesnici tribine pozivaju gradske vlasti Novog Sada, ali i drugih gradova i opštini u Vojvodini, da proaktivnim pristupom zaštite ugrožene građane. Potrebno je takođe da lokalne vlasti aktivno rade na uklanjanju nacističkih, ekstremističkih i profašističkih grafita i obeležja na zidovima grada, koji su nažalost postale deo lokalnog kolorita, kao i da pronađu način da oštećenim građanima nadoknade nastalu štetu.
Učesnici tribine pozivaju medije da odmah prekinu da vode huškačku i nacionalističku uređivačku politiku, te da moraju da budu svesni svog velikog doprinosa nasilju i zlu. Takođe ih pozivaju da o incidentima izveštavaju profesionalno i kritički.
[nr]
Učesnici tribine su se složili da je potrebno pod hitno organizovati građanske akcije u znak protesta protivi eskalacije ekstremizma i fašizma, kao i akcije građanske solidarnosti sa ugroženim Vojvođanima.
Učesnici tribine će 23. oktobra, na Dan oslobođenja Novog Sada, organizovati protestnu antifašističku šetnju ulicama ovog grada. Okupljanje je u Zmaj Jovinoj 3 ispred prostorija NDNV u 16,30 časova
[nr]
Novi Sad, 19. 10. 2014.