VOJVOĐANSKA KONVENCIJA SAOPŠTENjE - JOŠ JEDAN ATAK NA VOJVOĐANSKO BIĆE

Novi Sad, 11.7.2012. godine. Odluka Ustavnog suda Srbije o neustavnosti Zakona o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine,    kojom se «osporava pravo Vojvodine i na mišljenje» je politčki blago rečeno  skandalozna. Tom odlukom Ustavnog suda Srbije – koja je perfidno tempirana pred sednicu Skupštine Vojvodine, na kojoj treba da se izabere Vlada AP Vojvodine- nastavlja se brutalno […]

Novi Sad, 11.7.2012. godine.

Odluka Ustavnog suda Srbije o neustavnosti Zakona o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine,    kojom se «osporava pravo Vojvodine i na mišljenje» je politčki blago rečeno  skandalozna. Tom odlukom Ustavnog suda Srbije – koja je perfidno tempirana pred sednicu Skupštine Vojvodine, na kojoj treba da se izabere Vlada AP Vojvodine- nastavlja se brutalno stezanje centralističkih mengela okoVojvodine kao istorijske  evropske regije tobože  u ime odbrane ustavnosti i ekstremnog  tumačenja  inače izratito centralističkog Ustava.

Ovakva odluka Ustavnog suda je dugoročno  štetna   ne samo za Vojvodinu i njen razvoj, nego je neispravljivo «pogubna za stabilnost i pravni poredak Srbije».

S obzirom na zlurado promišljeni  trenutak obznanjivanja odluke, očigledno je da povampirena  crno-čemerna koalicija  posredsvom Ustavnog suda kažnjava  Vojvodinu  i njene  građane i građanke zato   što su na poslednjim, sveopštim izboima glasali onako, kako su glasali. Ta je odluka, sasvim sigurno, i čin  azijatski grube odmazde onoj Vojvodinionoj Vojvodini koja je nedavno iznedrila platformu Četvrte  vojvođanske konvencije.

Po svemu sudeći da  je, nažalost, i tako visoka institucija kao što je  Ustavni sud opasno već instrumentalizovana od strane aktera kojima je povereno formiranje Reubličke vlade a, koji  u Vojvodini nisu izborili izbornu pobedu.

Pozivamo sve institucije Vojvodine, a od Vlade Vojvodine  zahtevamo brzu akciju i reagovanje na ovu sramnu reakcionarnu odluku. Takođe pozivamo sve istinski demokratske snage u Vojvodini i Srbiji da dignu svoj glas protiv ove Odluke i preduzmu sve raspoložive mere kako bi se stavila van snage uključujući i tužbu  Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Još jednom se pokazalo da je vojvođanska autonomija potrošena i da se pod njom podrazumeva sve i svašta, samo ne ono što je u njenom izvornom značenju. Zbog toga neminovno treba izvršiti korenite ustavne reforme i tražiti nova rešenja za ustavno ustrojstvo države.

Četvrta vojvođanska konvencija, imjući u vidu i činjenicu da građanke i građani Vojvodine nisu na ustavnom referendumu prihvatili ovaj Ustav, zagovara federalizaciju države Srbije, sa Vojvodinom  u  statusu   federalne jedinice. Vojvodina – republika u Sveznoj republici Srbiji sa zakonodavnim, sudskim i izvršnim nadležnostina, svojim  Ustavom – konstutivnim aktom u kojem će biti garantovano raspolaganje sopstvenom imovinom, prirodnim i radom stvorenim resursima i izvornim prihodima je jasno i nedvosmisleno rešenje koje će obezbediti razvoj i prosperitet svim građankama i građanima Vojvodine.

 

Živan Berisavljević, Aleksandar Odžić i Đorđe Subotić