Vojvođansko pitanje danas - Vojvođanska autonomija je pred umiranjem!

U drugom ubijanju autonomije Vojvodine, prvo je bilo u takozvanoj jogurt revoluciji, učestvovali su združenim snagama Vojislav Koštunica, Tomislav Nikolić i Boris Tadić. Naravno i njihove tadašnje stranke, a neke danas promenile ime, a kažu i politiku koje su podupirale antivojvođanski, oktroisani Ustav. Uz njih zdušno su im pomagali G17 (sada URS) SPS i SPO. […]
Đorđe Subotić

U drugom ubijanju autonomije Vojvodine, prvo je bilo u takozvanoj jogurt revoluciji, učestvovali su združenim snagama Vojislav Koštunica, Tomislav Nikolić i Boris Tadić. Naravno i njihove tadašnje stranke, a neke danas promenile ime, a kažu i politiku koje su podupirale antivojvođanski, oktroisani Ustav. Uz njih zdušno su im pomagali G17 (sada URS) SPS i SPO.

[nr]

Od tada se vojvođanska autonomija održava veštačkim putem. Priključena je na aparate za veštačko disanje. Ustavni sud Srbije, čiji je stručni kredibilitet sporan, konstituisan u vreme kohabitacionog tandema Tadić-Koštunica, odlučio je da aparate isključi. Sad se autonomija Vojvodine nalazi pred umiranjem.

[nr]

Ustavni sud je najrigidnije tumačio Ustav. Polazio je od toga da sve što ne piše u Ustavu odmah je nedopustivo i zabranjeno. Što je vrlo retko u ustavnoj praksi. Nigde u Ustavu ne piše da Vojvodina ne može da formira svoju naučn instituciju-Akademiju nauka i umetnosti; ili da ne može imati svoj glavni grad; ili da je ne mogu činiti tri prirodna regiona Srem, Banat i. Bačka.

[nr]

Vojvodini je neophodan novi kiseonik. Taj kiseonik se nalazi u zakonodavnim, sudskim i izvršnim nadležnostima; finansijskoj i statističkoj samostalnosti; pravu na prirodne i radom stvorene resurse; izvorne prihode, pravo na imovinu i posedovni list. Dakle, potreban je nov Ustav Srbije i uspostavljanje ravnopravnog odnosa Vojvodine sa Srbijom. To je način za izlazak Vojvodine iz političke prakse Srbijanke gubernije, odnosno kolonijalnog statusa.
Dok se to ne desi neophodno je puko preživljavanje, a ono je moguće u usklađivanju Statuta sa odlukama USS.

[nr]

Pre desetak dana Srbija je započela progovaranje za pristup Evropskoj uniji. To je ustavni momenat i za promenu ili donošenje novog Ustava. Sadašnji Ustav, koji građani Vojvodine nisu prihvatili sa više od 56 odsto, mora se menjati zbog usklađivanja sa evropskim zakonodavstvom i izbacivanjem «kosovsko-mitološke aporije» koja Srbiji otežava političku, pravnu i savremenu komunikaciju sa Evropom.

[nr]

To je prilika da se postavi i pitanje novog modernijeg ustavnog položaja Vojvodine u zajednici sa Srbijom. Dakle, Federalizacija Srbije i Vojvodina sa statusom Republike. To su instrumenti da se Vojvodina izvuče iz učmalisti, zaostalosti i ekonomskog i svakog drugog siromaštva. Pitanje ja da li za to ima snage, volje i političke iskrenosti, posebno u vreme izbornih aktivnosti.

[nr]

Građani i građanke Vojvodine svedoče da je za ovo vreme višestranačja skoro 25 godina, doneto blizu 50 dokumenata o Vojvodini. To su različite programske platforme, deklaracije izjave, rezolucije… stranaka čije je sedište van Vojvodine. To se čini uglavnom pred izbore. Nakon završenog izbornog ciklusa manje, više Vojvodina nije u njihovom političkom fokusu. To se nažalost očekuje i ovoga puta.

[nr]

I ako su izbori raspisani pre nekoliko dana primetno je da su nekim strankama puna usta Vojvodine. Opet se kaže građanima Vojvodine je potrebna: funkcionalna, suštinska, široka, najšira, puna, zaslužena, autonomija novčanika… i obavezno dodaje bez elemenata državnosti ili u skladu sa važećim Ustavom. Dakle, od takvih autonomija nema ništa. To su floskule bez sadržaja. «Uživaoci» smo takve autonomije danas Skrećemo pažnju građanima da budu obazrivi.

[nr]

Posebno skrećemo pažnju birača na stanke koje su zdušno podržavale aktuelni ustav na ustavnom referendumu. Taj Ustav, kao takozvana politika ravnomernog razvoja, od Vojvodine su stvorili nedovoljnu razvijenu regiju. Praktično Vojvodina je postala srbijanska kolonija. Moguće je da su neki podržaval ovaj antivojvođanski ustav iz neznanja ili centralnog partijskog diktata. Grešku treba priznati! Ako ima takvih neophodno je da se izvine vojvođankama i vojvođanima, U suprotnom ne mogu računati na našu podršku!.

[nr]

Četvrtu vojvođansku konvenciju čini nekoliko značajnih stranaka. Nijedna od njih nije agitovala ni podržala ovaj nakaradni Mitrovdanski Ustav. To je veoma važna činjenica. U ovom trenutku ne znamo s kim će one izaći na izbore. Bilo bi dobro da zajednički sadejstvuju.

[nr]

Ovi izbori su važni i zbog činjenice da će se u narednom mandatnom periodu, možda pokrenuti i ustavna reforma, pre svega zbog Evrope, ali je značajno da se nametne pitanje i drugačije teritorijalne organizacije Srbije, da ona postane umesto visoko centralizovene i grubo unitarne države, moderna u skladu sa evropskim postulatom Evropa-regija, a ne Evropa-nacija. Vojvodina tu mora naći svoje mesto zbog svih svojih prirodnih i civilizacijskih evropskih potencijala.

[nr]

Četvrta vojvođanska konvencija podržava stavove iz pisma VANU upućenoj domaćoj i inostranoj javnosti. Konvencija staje u odbranu postojanja i funkcionisanja VANU!

[nr]

ČETVRTA VOJVOĐANSKA KONVENCIJA
Đorđe Subotić, kopredsednik Koordinaciono akcionog odbora