VOJVODINA NEDOVOLjNO RAZVIJENA REGIJA U SRBIJI!

Ukus prokislog jogurta. Srbijanska poltika na Kosovu skoro četvrt veka ukopava Srbiju, a sad je u fazi zatrpavanja.   Podsećamo 5. i 6. oktobra 1988. godine završena je turneja putujućih političkih cirkusa u režiji režima koji je tada personifikala lična vlast Slobodana Miloševića! Počelo je kad je devetog jula grupa dobro uvežbanih i instrumentalizovanih građana […]

Ukus prokislog jogurta.

Srbijanska poltika na Kosovu skoro četvrt veka ukopava Srbiju, a sad je u fazi zatrpavanja.

 

Podsećamo 5. i 6. oktobra 1988. godine završena je turneja putujućih političkih cirkusa u režiji režima koji je tada personifikala lična vlast Slobodana Miloševića! Počelo je kad je devetog jula grupa dobro uvežbanih i instrumentalizovanih građana s Kosova i Metohije, ali i iz drugih područja Srbije došla u Novi Sad, ultimativno tražeći promenu Ustava republike Srbije! Pod izgovorom da se problemi na Kosovu nemogu rešiti bez poništenja autonomnih pokrajina i ukidanja svih ovlašćenja autonomijama uz crkvenu ikonografiju svetaca, fotografije Slobodana Miloševića, Borisava Jovića… isticane su političke parole: »Oj Srbijo iz tri dela sad ćeš opet biti cela!«, »Rušićemo vladu u Novome Sadu, a u sredu Kosovo na redu!«, »Srušićemo Ustav!«, »Spalićemo ustav!«, »Slobo – slobodo!«…

 

Srpski populistički pokret srušio je Jugoslaviju, razbukatao nacionalističku histeriju i gurnuo Srbiju u diktaturu i bezakonje.

 

Danas je na Kosovu proglašena nevazisnost i bori se za međunarodno priznanje, a na administrativnim prelazima sa Srbijom postavljene su barikade.! Takođe je vidljivo da je Vojvodina bez političkog i ustavnog subjektiviteta opustošena i opljačkana! Svedena je na ponižavajući Statut! Vojvodina je od vremena raspada Jugoslavije, stvaranja Memorandumske, Miloševićevske Srbije i od 5. oktobarske Srbije iz 2000. godine devastirana ekonomski, socijalno, politički, demografski, civilizacijski Po »priznanju« državne statistike svratana je u nedovoljno razvijene regije Srbije! Pojedinim osnovnim školama (Bačko Gradište) preti zatvaranje zbog nesostatka vode i nehigijenskih uslova sanitarnih čvorova. Vojvođanska autonomija permanentno je degradirana i minorizovana zbog »hitnijih«, »viših« razloga i naročito, zbog stalno nadolazećih zahteva i »razloga« srbijanskog centralizma!

 

»Jogurt revolucija« bila je ratna uvertira za raspad Jugoslavije. Vojvodina je uvedena u ratno kolo za ostvarivanje vekovnog sna o VELIKOJ SRBIJI! Građani Vojvodine godinama su finansirali sva Miloševićeva ratišta i gradilišta. Tako je Vojvodina od nekad razvijenog područja bivše SFRJ postala siromašan – srazmerno najsiromašniji region! Nekada je Vojvodina po razvijenosti bila odmah iza Slovenije odmah uz Hrvatsku. Nažalost, sada se ne zna koliki je nacionalni dohodak u Pokrajini, pošto Vojvodina nije izražena ni kao posebna stavka u sdtatistici. Možda i zbog toga, da se ne bi saznalo kolko je iz Vojvodine odneto i razvučeno, pokradeno i poarčeno, i koliko su stanovnici Vojvodine ukupno osiromašili. Ipak. državna statistika je ozvaničika podatak da je Vojvodina nedovoljno razvijea regija u Srbiji sa velikim brojem nezaposlenih. Vojvodina se posmatra kao komora i veliki špajz hrane i potrepština iz kojeg se uzimalo bez pitanja, kako je kome u centralizovanoj Srbiji padalo na pamet. I pored toga što ne postoji Statistički zavod Vojvodine, u statističkim analizama Srbije jasno je prikazano da je u Vojvodini najviše pada standard, ispod centralnog dela Srbije, a posebno ispod Beograda.

 

Danas 23 godine kasnije, Vojvođanski klub sa žaljenjem konstatuje da su događanja naroda« u Vojvodini bila početak ostvarivanja Memorandumskog koncepta Srbije. Srbija je sada cela, ali bez jednog dela! Bez Kosova i Metohije!

 

Na žalost sadašnja ustavna situacija ni malo ne ide na »ruku« Vojvodini! Vladajuće političke elite nisu se oslobodile Memorandumskog koncepta države. Srbija je i dalje centralizovana i unitarna. Vojvodina se tretira kao nesuštinska autonomija, bolje reći »autonomija bez autonomije«! Vojvodina je neka budžetska stavka od »sedam odsto« u aktuelnom Ustavu, koji se naravno ne poštuje. Vojvodina je i dalje bez svojine, bez svojih puteva, pruga, elektroprivrede, vodotokova, infrastrukture građene sredstvima samodoprinosa…!

 

Građani Vojvodine na referendumu si izkazali odlučno NE ovakvom ustavu. Ovo ustavno NE istovremeno je upućeno i na adresu srpskog populizma i »događanja naroda« od pre dvadeset tri godine. O neuspešnom referendumu u Vojvodini vladajuća elita izbegava da govori.

 

Danas, dvadeset tri godine kasnije građankama i građanima Vojvodine se umesto Ustava podario (uz mnogo muke, odugovlačenja i teške klevete i uvrede na račun svih građana i građanki Vojvodine) Statut. Ovaj, a trebao bi da bude najviši pravni akt Vojvodine, suštinski se doneo u Beogradu, a formalni predlagač je Skupština Vojvodine. Od njega je stariji svaki Republički zakon. On je donet protiv volje građana Vojvodine, jer Vojvođani nisu prihvatili Ustav. Usvjanje Statuta bio je idealan povod da se pokrene inicijativa za donošenje novog Ustava Srbije i promeni ponižavajuži Ustavni položaj Vojvodine koji je »jogurtaškom« halabukom ustanovljen na ulicama pre 23 godine. Nažalost to nije učinjeno.

 

Surovo poučeni katastrofalnim rešenjima iz kraja osamdesetih i početkom devedesetih godina Vojvođanski klub ocenjuje da Srbija mora postati demokratska država, da u njoj mora postojati vladavina prava i pravna sigurnost, da se u njoj moraju poštovati ljudska i manjinska prava i tolerancija. Ova visoka civilizacijska ostvarenja moguća su samo ako Srbija postane država svih građanki i građana i svih nacionalnosti u kojoj će ćirilica i latinica biti ravnopravna pisma, decentralizovana, složena država. Isproban način u svetu je asimetrična federalizacija sa različitim stepenom autonomnosti, u kojoj će Vojvodina biti evropski, građanski i multikulturni entitet, odnosno federalna jedinica, koja će raspolagati zakonodavnim, sudskim i izvršnim nadležnostima koja će biti deponovana u Konstitutivnom aktu Vojvodine.Dakle republika Vojvodina u Saveznoj republici Srbiji. Federalizam je lek za isceđenu, iscrpljenu i osiromašenu Vojvodinu, a koristan za sve delove Srbije i državu u celini.

 

Često se može čuti da su izneverena demokratska i razvojna očekivanja od petog oktobra ođ pre 11 godina . Vojvođanski klub smatra da je to i zbog toga što nije energičnije napravljen diskontinuitet sa jogurtaškom politikom od pre 23 godine. Umesto raskida sa tom Memorandumskom politikom u Srbiji je i dalje sktuelna kosovska politika koja skoro četvrt veka ukopava Srbiju, a sad je u fazi zatrpavanja. U takvoj situaciji građanke i građani Vojvodine su najveća žrtva takve politike.

 

 

Predsednik Vojvođanskog kluba

Đorđe Subotić