VOJVODINA PROPADANJE JEDNOG REGIONA

Pređena je istorijska granica. Vojvodina je ispod Srbije po visini Bruo Domaćeg Proizvoda (BDP).   Podaci Republičkog zavoda za statistiku objavljeni u novembru tekuće godine, kao preliminarni rezultati obračuna BDP-a po novoformiranim regionima, ne- pripremljene mogu da šokiraju. Republika Srbija ima BDP po stanovniku 385 000, ako uzmemo za bazni nivo 100, možemo uporediti regione […]

Pređena je istorijska granica. Vojvodina je ispod Srbije po visini Bruo Domaćeg Proizvoda (BDP).

 

Podaci Republičkog zavoda za statistiku objavljeni u novembru tekuće godine, kao preliminarni rezultati obračuna BDP-a po novoformiranim regionima, ne- pripremljene mogu da šokiraju. Republika Srbija ima BDP po stanovniku 385 000, ako uzmemo za bazni nivo 100, možemo uporediti regione u Srbiji.

 

Beogradski region sa BDP-om 690 000 po stanovniku je iznad baznog nivoa za 80%. Vojvođanski region je 95%, što znači za 5% ispod nivoa republičkog proseka, region Šumadije i Zapadne Srbije 71% i regon Južne i Istočne Srbije 63%, oba ispod nivoa republičkog proseka.

 

Vojvodina je 1918. godine bila na nivou Slovenije, iznad nivoa Hrvatske, Srbije, Makedonije, Bosne I Hercegovine, a sada je plata u Vojvodini niža nego u tim zemljama.

 

Iznos BDP-a Beograda u ukupnom republičkom, potvrđuje ekonomsku premoć prestonice, vrhunsku centralizaciju i deformisanost.
„Bogata Vojvodina“ je po BDP-u pala ispod proseka Srbije za 5% i po odredbi Člana 9. Zakona o regionalnom razvoju Republike Srbije, objavljenom u Službenom glasniku Srbije 2009/2010, Vojvodina se svrstava među nedovoljno razvijene regione.

 

Tendencija generacija vladajućih struktura od 1918. godine do danas, kapitalističkih, socialističkih i neokapitalističkih, da se Vojvodina reši prednosti ekonomske razvijenosti, urodila je plodom.

 

Vojvodina je 1918. godine bila na nivou Slovenije, iznad nivoa Hrvatske, Srbije, Makedonije, Bosne I Hercegovine, a sada je plata u Vojvodini niža nego u tim zemljama.