ZAŠTO SRBIJA I POSLE 20 GODINA IMA IZBEGLICE?

IZJAVA   Vojvođanskog kluba   Vojvođanski klub je 28.. juna 2010. godine organizovao Govornicu na temu Zašto Srbija i posle 20 godina ima izbeglice. Uvodničari su bili Katica Bengin, novinarka i analitičarka i Radenko Popić, predsjednik Saveza udruženja izbjeglih i raseljenih lica u Vojvodini. Nakon izlaganja i rasprave koja je usledila Vojvođanski klub saopštava sledeću […]

IZJAVA

 

Vojvođanskog kluba

 

Vojvođanski klub je 28.. juna 2010. godine organizovao Govornicu na temu Zašto Srbija i posle 20 godina ima izbeglice. Uvodničari su bili Katica Bengin, novinarka i analitičarka i Radenko Popić, predsjednik Saveza udruženja izbjeglih i raseljenih lica u Vojvodini. Nakon izlaganja i rasprave koja je usledila Vojvođanski klub saopštava sledeću

 

IZJAVU

 

Gpdinama nerešeni izbeglički problemi u Srbiji opterćuju ovu populaciju, ali i Autonomnu pokrajinu Vojvodinu i posebno vojvođanske lokalne samouprave jer ga država ignoriše i nesagleava na pravi način. Stoga se predlaže:

 

Da nadležno telo Vlade Srbije, odnosno, Republički komesarijat za izbeglice, do momenta prelaska u Agenciju za migracije, obavesti javnost o tačnom broju izbeglih lica sa izbegličkim statusom u Republici Srbiji i realnim planom kada će ovaj proces biti okončan.
Da se Republicki komesarijat za izbeglice, upotpunosti okrene trajnom resavanju ovog problema ne zapostavljajuci repatrijaciju i ne baveći se načelnim, uopštenim, viđenim populistickim temama i političkim marketingom vec suštinskim, pojedinačnim, realnim, rešivim preostalim individualnim pitanjima.
Da se uz pomoć svih nivoa vlasiti iskaže broj i socijalne potrebe socijalno ugroženih izbeglih lica i da se jasno i iskreno obaveste socijalno ugrožena izbegla lica šta mogu da očekuju i kada, od države Srbije.
Da se predstavnici vlasti države Srbije založe i omoguće sravnjivanje bilateralne, odnosno regionalne statistike kako bi se u rešavanju izbegli “dupli igrači“ i proces priveo kraju.
Da se apeluje na izbegla lica ili čak oni obavežu , da potražuju sva svoja stečena i imovinska prava u zemlji porekla bez obzira gde će odlučiti dalje da žive.
Da je neophdno otvaranje pitanja „duplih statusa“ naročito funkcionera u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti Republike Srbije.
Da se u smislu što kvalitenije normalizacije i fikasnije lokalne integracije ovaj proces, posle dve decenije, što pre privede kraju kako bi prestale privilegije i time omogućio što funkcionalniji život domicilnog i izbeglog stanovništva.
Da Vlada Autonomne pokrajine Vojvodine sačini izveštaj o realnom stanju, položaju i statusu izbegličke populacije ida ga sa programom mera za rešavanje uputi Skupštini autonomne Pokrajine Vojvodine na razmatranje i usvajanje.