Zgrada fakulteta plaćena čašću

Ni nakon četiri dana od kada je prof. dr Rade Doroslovački, dekan Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu,  istupio na mitingu Srpske napredne stranke, koji je održan u Novom Sadu, 21. februara 2014. godine, nema reakcija ni sa FTN-a, ni od Rektorata, niti od studentskih organizacija. [nr] Svojim istupom "u ime Fakulteta tehničkih nauka i […]
dr Branislava Kostić

Ni nakon četiri dana od kada je prof. dr Rade Doroslovački, dekan Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu,  istupio na mitingu Srpske napredne stranke, koji je održan u Novom Sadu, 21. februara 2014. godine, nema reakcija ni sa FTN-a, ni od Rektorata, niti od studentskih organizacija.

[nr]

Svojim istupom "u ime Fakulteta tehničkih nauka i naših kompanija", dekan jednog od najvećih fakulteta, ne samo u zemlji, već i u regionu, pljunuo je u lice hiljadama sadašnjih i bivših profesora i zaposlenih i desetinama hiljada sadašnjih i bivših studenata FTN-a, uprljao akademski status jedne od najrespektabilnijih visokoškolskih institucija u zemlji i poslao studentima jasnu poruku da "sila Boga ne moli". Dekan Doroslovački je ceo FTN, njegove zaposlene, studente, kao i zaposlene u kompanijama čiji je osnivač Fakultet, svrstao u simpatizere Srpske napredne stranke i time suštinski diskreditovao ostvarivanje njihovog prava na lični izbor. Istovremeno, time je pogazio nezavisnost Fakulteta kao akademske ustavove.

[nr]

Oduševljeni nastup dekana Doroslovačkog na mitingu SNS-a je indirektno argumentovan obećanjem prvog potpredsednika Vlade da će "izgraditi novu zgradu FTN-a", čiji "tender će biti raspisan za 7 dana". Time je dekan Doroslovački dodatno udario šamar pravnom sistemu države Srbije, jer nam je "nastavno-pokazno" ilustrovao kao se u Srbiji rešavaju problemi: nema institucija, nema pravila i procedura, dovoljno je da dekan istupi na mitingu naprednjaka i za sedam dana eto prvog koraka u izgradnji nove zgrade Fakulteta. Šta će nam studiranje, profesore Doroslovački, kad je u pitanju lekcija koja se nauči za pet minuta: podrži onoga ko ima moć i prekoračićeš sva pravila i procedure, dobićeš ono što želiš i bićeš glavni. Pri tome nije važno koga ćeš sve povući u kaljugu, koga ćeš ni krivog ni dužnog ublatiti i osramotiti.

[nr]

Pored svega navedenog, dekan Doroslovački je poslao i jednu još važu poruku: nije važno šta govoriš i radiš. Ako uspeš da se popneš na vrh društvene hijeraqrhije, sve ti je oprošteno. Možeš da zastupaš rat i razaranja, da štitiš ratne zločine a ratne zločince proglašavaš za junake i heroje novih generacija, da pretiš i kršiš zakone i demokratske standarde, da kršiš ljudska prava, donosiš sramotne zakone o medijima i podržavaš one koji "nude sendviče", možeš da blatiš i kriminalizuješ sve i svakog – sutra će ti se klanjati intelektualci na najvišim položajima, samo ako imaš moć.

[nr]

Nije Aleksandar Vučić  moćniji od svih institucija u Srbiji zato što je na čelu jake partije, već zato što mu se klanjaju takvi kao dekan Doroslovački, nudeći "svemogućem Aleku" i ono što nije njihovo. Slobodno je gospodine Doroslovački, da – kao i svaki čovek, izrazite svoje političke simpatije porema bilo kojoj stranci, ili lideru, javno ili kako vam drago, ali nije slobodno da pred Aleksandra Vučića podastirete ono što nije Vaše. Fakultet tehničkih nauka čine njegovi studenti i zaposleni, sistem obrazovanja i sadržaji koji se tamo prezentuju i osvajaju, a Vi ste samo trenutno čovek koji ima tu čast da ga vodi. I za kratko vreme, tu čast ste uprljali.

[nr]

Zato, Vojvođanski klub poziva organe Univerziteta u Novom Sadu i organe Fakulteta tehničkih nauka, studente i nevladine organizacije, da dignu svoj glas i pokažu da niko nema prava da gazi integritet jednog od najstarijih, najrespektabilnijih i najvećih fakulteta u zemlji.

[nr]

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE (25.02.2014)
Poštovani  urednici  informativnih sadržaja u medijima, molim Vas da, u cilju informisanja javnosti, objavite sledeće saopštenje Vojvođanskog kluba.

[nr]

Za Vojvođanski klub
dr Branislava Kostić, Predsednica