ŽIVAN LAZIĆ

Danas smo čuli mnogo inspirativnog. Ustavna deklaracija mi izgleda kao temeljan i sadržajno izrazito zahtevan dokument. Ali, propušteno je da se autonomnost odredi za neke novije društvene delatnosti. Predlažem da Koordinacioni odbor direktnije i preciznije, već u bazičnom dokumentu, definiše nadležnosti Vojvodine u upravljanju it– komunikacijima, kao i da se odrede obaveze i prava Pokrajine […]

Danas smo čuli mnogo inspirativnog. Ustavna deklaracija mi izgleda kao temeljan i sadržajno izrazito zahtevan dokument. Ali, propušteno je da se autonomnost odredi za neke novije društvene delatnosti. Predlažem da Koordinacioni odbor direktnije i preciznije, već u bazičnom dokumentu, definiše nadležnosti Vojvodine u upravljanju it– komunikacijima, kao i da se odrede obaveze i prava Pokrajine u pogledu ekologije. Nismo se dovoljno približili mladima, pa stoga i nedovoljno pažnje poklanjamo modernijim pitanjima, uobličenom u internet eri; pomalo postajemo zatvoreni, gotovo autistični.

[nr]

Već duže vreme ideja «pune autonomije», sada preoblikovane u jači zahtev za federalnim statusom, se u javnosti isprazno provlači; nedostaje praktična konkretizacija, čak bilo kakva višestranačka parlamentarna provera. Naime, mi smo, ako izuzemo posebnu poziciju Saveza vojvođanskih Mađara kao manjinske stranke, vanparlamentano društvo i naša politička aktivnost se svodi na informativno– propagnadni rad. U takvim uslovima, postoji opasnost da ideja autonomnosti, zbog jalovosti a uprkos privlačnosti i za 14 godina pune autonomije potvrđenosti, iščezne iz političke arene i preseli se u političku fantaziju.

[nr]

Nije, dakle, sporan sadržaj, već je upitno kako da realizujemo ono što zahtevamo? Od razgovora sa političkim strankama nije realno očekivati da postignemo dogovor o objedinjenom nastupu. Ni naši skromniji zahtevi sa tri prethodne konvencije nisu naišli na ozbiljniji prijem ni kod beogrdaskih, ni kod stranaka oformljenih u Vojvodini, od kojih su neke ranije, posebno u startu, delovale sa naglašenijih autonomističkih pozicija. U realizaciji stavova moramo se najviše osloniti na sebe, uključujući i oformljenje infrastrukture za nastup na izborima.

[nr]

Na osnovu stavova Londonske konferencije iz 1992. godine, očekujemo podršku Evropske unije i demokratske međunarodne javnosti, naročito u zahtevu da se Ustav Srbije promeni sazivanjem Ustavotvorne skupštine.

[nr]

ŽIVAN LAZIĆ
novinar